| |     русский | english  
Насловна
Обележавање 5. aвгуста - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година


.


Поводом обележавања Дана сећања на прогнане и страдале Србе, у Амбасади Р.Србије у Минску је петак, 4. августа 2017. године, организован сусрет са представницима српске дијаспоре у Белорусији.
У свом обраћању окупљенима, амбасадор В.Ковачевић је истакао да хрватска операција "Олуја" представља најсуровију војну акцију на подручју бивше СФРЈ, током које је убијено 2000 особа српске националности и протерано преко 250.000 Срба са простора Лике, Баније, Кордуна и Далмације. Током и након злочиначке акције „Олуја“ почињени су бројни злочини од стране припадника хрватских оружаних снага, који су до данас остали некажњени. Ово је дан када обележавамо сећање на све оне који су изгубили своје животе или своје најмилије у тим трагичним догађајима и били присиљени да напусте своја вековна огњишта.
Амбасадор В.Ковачевић је указао и на актуелан положај Срба у Хрватској, истакавши да се данас Срби у Хрватској суочавају са дискриминацијом и учестано су  предмет етнички мотивисаних инцидената, што је последица  јавног „домовинског" говора, који присутан у свим друштвеним сферама - политици, медијима, култури, образовању, спорту. Народ који је током пет векова на простору Хрватске изродио великане попут Николе Тесле, Милутина Миланковића, Саве Шумановића, Јосифа Панчића и др, данас је доведен у положај да у му у руралним крајевима Хрватске прети изумирање а у урбаним срединама асимилација, рекао је амбасадор В.Ковачевић.
Хрватска данас покушава да се идентификује као жртва и победник сукоба на простору бивше СФРЈ, док је Србима додељена улога колективног кривца и агресора. Посебно забрињава изостанак и јасна јавна осуда оваквих појава од стране хрватских власти. Пример за то је и окупљање на Тргу Јосипа бана Јелачића, 10. априла 2017. године у Загребу, поводом дана оснивања НДХ, када је јавно истакнута усташка иконографија и транспаренти „Убиј Србина". Овакво промовисање мржње и етничке нетрпељивости шаље поруку да је српско културно, верско или политичко деловање у Хрватској непожељно, закључио је амбасадор В.Ковачевић.

 

 


Oпширније...
Јавни позив за предлоге за национална признања

Објављен је јавни позив за за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Национална признања се додељују у седам категорија:

- Награда "Мајка Србија"

- Награда "Слободан Јовановић"

- Награда "Михајло Пупин"

- Награда "Никола Тесла"

- Награда "Доситеј Обрадовић"

- Награда " Вук Караџић"

- Награда "Милош Црњански"-

Текст јавног позива који сдаржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар могуће је преузети на страници Управе за дијаспору на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdf

 

 Конкурс за суфинансирање пројеката удружења Срба из региона и дијаспоре

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у ррегиону, и матичне државе и дијаспоре.

На конкурсу могу да учествују пројекти који се могу сврстати у једну од седам области:

- Подршка организацији школа, кампова и едукативних радионица - скраћено: ШКОЛЕ;

'- Подршка изради и аквизицији уџбеника, књига и дидактичких средстава - скраћено: КЊИГЕ;

- Подршка организовању манифестација, спортских и културно-уметничких догађаја - скраћено: МАНИФЕСТАЦИЈЕ;

- Подршка пројектима медија који су намењени Србима у региону - скраћено: КОМУНИКАЦИЈА;

- Подршка пројектима издавачке и књижарске делатности - скраћено: ИЗДАВАШТВО;

- Подршка пројектима који доприносе заштити права и интереса држављана Србије и Срба у региону - скраћено СТАТУС;

 Подршка пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Р. Србије и Срба у региону - скраћено: ЕКОНОМИЈА.

Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Текст конкурса, Смернице за подносиоце пројекта и Образац за пријаву могу се преузети на http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Гласање на председничким изборима 2017. - пријава

Заинтересовани за гласање у иностранству као и за упис у бирачки списак могу се пријавити у Амбасади Р. Србије у Минску, или послати податке за пријаву и копију путне исправе на еmail адресу Амбасаде, закључно са 11. 03. 2017. г.Захтев за гласање у иностранству

З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Oпширније...
Захтев за упис у бирачки списак

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

 


Oпширније...
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.
 


Oпширније...
П О З И В За пријаву потраживања по основу девизне штедње

Министарство финансија – Управа за јавни дуг, на основу члана 10. став 1. Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ („Службени Гласник РС“, број 108/16), позива држављане бивших република СФРЈ, који су до 27. априла 1992. године девизну штедњу положили код банака са седиштем на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, као и држављане Републике Србије, који су до 27. априла 1992. године девизну штедњу положили код филијала банака са седиштем на територији Републике Србије, а које су се налазиле на територијама бивших република СФРЈ, да пријаве своја потраживања.


Oпширније...
Kонсултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Белорусије

22 и 23. новембра 2016. године у Минску су одржане консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Белорусије.
Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводио је начелник Одељења за међународно-правне послове др Славољуб Царић, белоруску делегацију је водио Андреј Метелица, директор Одељења за  уговоре и правна питања Министарства иностраних послова Републике Белорусије.
Током консултација, учесници су ускладили листе билатералних споразума и других међународно-правних докумената који су на снази између Републике Србије и Републике Белорусије, такође су разменили и информације о нацртима споразума и споразумима који су у фази преговора између две стране.
Учесници су такође разменили мишљења о другим међународно-правним питањима, као и сарадњи у међународним организацијама.
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

 

 


Oпширније...
Интервју амбасадора В. Ковачевића белоруском листу “Звезда”

Амбасадор В. Ковачевић дао је недавно опширан интервју белоруском листу “Звезда”, одговарајући на многобројна питања новинара везана за политичке односе и сарадњу Србије и Белорусије у свим областима, приоритете спољне политике, европске интеграције, стање и перспективе економског развоја земље и др.

Оцењујући економску ситуацију амб. Ковачевић је истакао да је после санкција и бомбардовања деведесетих година и неолибералне приватизације која је иза тога уследила, Влада Р. Србије на челу са премијером А. Вучићем, у циљу подизања економије земље и повећања животног стандарда становништва спровела одлучне економске реформе чије резултате су позитивно оцениле међународне финансијске институције попут Светске Банке и ММФ. Очевидно су добре како, краткорочне, тако и дугорочне, перспективе развоја економије, па се тако очекује раст БДП од 2,5% у текућој години, постепено се смањује вањски дуг, Србија је постала врло привлачна дестинација за стране инвестиције.

У погледу евроинтеграција амбасадор је навео да је пуноправно чланство Србије у ЕУ спољнополитички приоритет, али упоредо са тим Србија жели сачувати и унапредити сарадњу са традиционалним партнерима као што су Русија, Белорусија, Кина. Посебну пажњу посвећује земљама бившег СССР, са већином којих је сачувала традиционално добре и пријатељске односе у политичкој, економској, културној и другим областима. Следећи курс такве политике Србија се није прикључила санкцијама ЕУ против Русије.

Осврћући се на билатералне односе Србије и Белорусије амбасадор је нагласио да се ради о традиционално добрим и пријатељским односима заснованим на заједничкој историји, култури, вери, духовној блискости и да нема ни једне области у којој се такви односи не би могли даље унапређивати. Подстрек очувању и даљем развоју таквих односа дају редовни сусрети председника двеју земаља Т. Николића и А. Лукашенка, те сусрети на високом нивоу министара две земље задужених за ресоре трговине, економије, одбране и др. Белорусија представља за Србију врло озбиљног и перспективног трговинског партнера са повољном инвестиционом климом и очуваним и унапређеним индустријским потенцијалима, који пружа могућност да српске фирме које послују у Белорусији имају приступ на тржиште ЕАЕУ. Заједнички интерес двеју земаља није само повећање робне размене која je у прошлој години по подацима Националног статистичког комитета Р. Белорусије достигла 253,3 милиона долара и забележила раст од 3,4%, већ и успостављање виших облика сарадње кроз оснивање заједничких предузећа. Србија са својим многобројним црквама и манастирима, старим градовима и тврђавама, термалним водама може бити врло интересантна за белоруске туристе, посебно ако се има у виду да је између две земље безвизни режим и да постоји директна авионска линија Минск-Београд и обратно.

Белоруско тржиште је отворено за српске компаније о чему сведочи и присуство српске компаније “Дана Холдингс” која реализује два велика грађевинска пројекта “Минск Мир”, многофункционални комплекс са 3 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора са роком изградње од 10 година и “Мајак Минска” стамбено-пословни комплекс који ће бити завршен до 2017. године.Интервју амбасадора В. Ковачевића белоруском недељнику “Медицински весник”

Недељник “Медицински весник” објавио је 06. 10. о.г. интервју амбасадора В. Ковачевића у коме се говори о сарадњи Србије у Белорусије у области здравства, медицине, фармације и медицинског туризма, као и о стању и перспективама развоја тих делатности у Србији.

На почетку разговора са новинаром амбасадор је истакао да пријатељски односи Србије и Белорусије доприносе развoју сарадње у свим правцима, те је у том оквиру сарадња у области здравства врло перспективна. Сарадња у поменутој области је била једна од тема деветог заседања српско-белоруске МК за трговинско-економску сарадњу одржаног у марту текуће године, с акцентом на сарадњу у области фармације. У том светлу већ су вођени преговори о унапређењу сарадње између Борисовског завода медицинских препарата и фармацеутске компаније „Галеника” која је у процесу изналажења стратешког партнера, па би требало очекивати продужење сарадње те две фармацеутске компаније. Врло значајна је и сарадња РНПЦ „Кардиологија” на челу са доктором медицинских наука, професором, академиком НАН Белорусије Александром Мрочеком и Асоцијације центара хипертензије, пренвенције инфаркта и можданог удара “Хиспа”, на челу са професором Небојшом Тасићем.

На питање новинара о стању здравства и медицинске заштите у Србији у садашњем тренутку амбасадор је нагласио да је здравље народа врло важно за сваку државу, те да ће се озбиљне економске реформе које је спровела Влада на челу с премијером А. Вучићем и раст БНД од 2,5 % у текућој години засигурно позитивно одразити и у тој области.

Говорећи о систему здравствене заштите амбасадор је нагласио да се он континуирано развија и изнео податке о мрежи и броју здравствених установа, поликлиника, болница, клиничко-болничких центара, научно-истраживачких и научно-практичних института, истичући као елитне здравствене установе европског и светског реномеа Институт кардио-васкуларних болести “Дедиње” Београд и Војно-медицинску академију Београд. Све законске и друге претпоставке за развој, додао је амбасадор, има и приватни сектор у здравству са великим бројем клиника и болница које располажу најсавременијом техничком и дијагностичком опремом.

На питање како се у Србији развија здравствени туризам и постоје ли перспективе развоја сарадње у тој области амбасадор је одговорио да у Србији има 1000 извора минералне воде, хладних и термалних, резерве природног минералног гаса и лековитог блата, а постоје 53 лечилишна центра са термалним изворима још из римског доба. Поменуо је да постоје и 20 добро опремљених бањских центара међу којима су најпознатији Бујановачка бања, Врњачка Бања, Нишка Бања, Соко Бања, Бања Ковиљача. Здравствени туризам у бањама, заснован на разноврсним методама коришћења природних лечилишних ресурса и термо-минералних вода, природног гаса и климе, благотворно утиче на здравље оних који у њима бораве. Зато је бањско-здравствени туризам, закључио је амбасадор, један од приоритетних праваца сарадње двеју земаља и као такав се може и треба развијати.СПОРАЗУМ МПНТР И МСП О ОРГАНИЗОВАЊУ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ

У Београду је 04. 10. 2016. г. скопљен споразум између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства спољних послова о организовању образовно-баспитног рада на српском језику у иностранству.
Текст споразума је на страници за дијаспору.

 XIV MEЂУНАРОДНИ СЛЕТ МЛАДИХ СПАСИЛАЦА-ВАТРОГАСАЦА

15. јули 2016. године Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији Вељко Ковачевић је на позив министра за ванредне ситуације Републике Белорусије Владимира Вашћенко узео учешће у свечаном затварању XIV Meђународног слета младих спасилаца-ватрогасаца који се одржавао у Лицеју при Гомељском инжењерском институту Министарства за ванредне ситуације 7-16. јули 2016. године.


Oпширније...
ДАНИ БЕОГРАДА У МИНСКУ 28-30. јуни 2016. године

Градоначелник Београда Синиша Мали са делегацијом је боравио 28-30. јуни у посети Минску, где је са својом колегом градоначелником Минска Андрејом Шорецом свечано отворио манифестацију „Дани Београда у Минску”.


Oпширније...
ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНО ПОСТУПКУ

Почевши од 08.06.2016. године примењују се одредбе чланова 9,103 и 207. новог Закон о општем управном поступку (Закон осим ових одредби је у примени од 1. јуна 2016. године). Наведене одредбе на нов начин регулишу прибављање документације неопходне за вођење управног поступка.


Oпширније...
СТУПАЊЕ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ ГРУЗИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША

Споразум између Владе Републике Србије и Ваде Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан 02.06.2015. године у Тбилисију, ступа на снагу 13.фебруара 2016. године.


Oпширније...
ГРУПА СТУДЕНАТА ПОСЕТИЛА АМБАСАДУ У МИНСКУ

Група од 45 студената Економског факултета у Суботици, на челу са Милошем Драшковићем председникоом удружења “IDnet” и Костом Јусифидисом, професором факултета, која је боравила у Р. Белорусији на студијском путовању “Европа на длану IX” посетила је 18. априла 2016. године Амбасаду Р. Србије у Минску.
 


Oпширније...
XIII ЕКОНОМСКИ ФОРУМ У ГОМЕЉУ

20. маја 2016. године Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији Вељко Ковачевић је посетио Пленарну седницу  XIII Гомељског пословног форума.


Oпширније...
КОНЗУЛАРНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ Р. СРБИЈЕ И Р. БЕЛОРУСИЈЕ

Конзуларне консултације између Р. Србије и Р. Белорусије одржане су 19.04.2016. г. у МИД Р. Белорусије у Минску. 


Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА

Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
 


Oпширније...
ПОСЕТА ДРЖАВНО-ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ Р. БЕЛОРУСИЈИ

Посета државно-привредне делегацие на челу да Жељком Сертићем, министром привреде Р. Белорусији, Девето редовно заседање Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економсску сарадњу, Oсмо заседање Пословног савета за сарадњу ПКС и Индустријко-трговинске коморе Р. Белорусије, Пословни форум, Минск-29-30.03.2016. г.


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСАНИМ ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Р. СРБИЈЕ ЗА ДАН 24.4.2016. ГОДИНЕ

Обавештавају се држављани Републике Србије са боравком на територије Републике Белорусије да су расписани избори за народне посланике Р. Србије, који ће се одржати 24.4.2016. године. Позивају се држављани Републике Србије са боравком на територије Републике Белорусије да се упишу у бирачки списак у Амбасади Републике Србије у Минску ради гласања на предстојећим изборима за народне посланике, најкасније до 2. априла 2016. године.


Oпширније...
СТУПАЊЕ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ ГРУЗИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША

Споразум између Владе Републике Србије и Ваде Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан 02.06.2015. године у Тбилисију, ступа на снагу 13.фебруара 2016. године.


Oпширније...
ИНТЕРВУЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЛИСТУ “МИНСКИ КУРИР”

Амбасадор В. Ковачевић дао је опсежан интервју градском листу “Мински курир”, који је објављен у издању тог листа од 15.01.2016.године. Тема интервјуа, који је заузео једну страницу листа, односила се пре свега, на стање односа и перспективе развоја српско-белоруских билатералних односа. Један део питања новинара односио се на утиске амбасадора о Белорусији и њеном народу, биографске податке, лична интересовања итд.   


Oпширније...
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА СРБИЈЕ

У Амбасади Р. Србије у Минску 3.12. 2015.г одржана је презентација туристичких потенцијала Србије, са нагласком на зимску туристичку понуду и пријем за учеснике-белоруске туристичке организације, представнике белоруских органа и СЈИ. Презентацију је отворио амбасадор Вељко Ковачевић поздравним говором које су пренели сви присутни медији: државна телевизија Белорусија 1, Радио Белорусија, дневни листови “Совјетскаја Белорусија-Народнаја газета”, “Вечерњи Минск” и “Комсомолскаја правда”, државна агенција Белта. Поздравни говор амбасадора су преузели и  објавили и други телевизијски канали, новинске агенције и туристички портали.


Oпширније...
ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ Т. НИКОЛИЋА Р. БЕЛОРСУСИЈИ

Педседник Р. Србије Т. Николић боравио је  у званичној посети Р. Белорусији  од 18-20.11.о.г.

Према врло садржајном програму у току посете одржани су преговори два председника у ужем и ширем саставу и потписана заједничка изјава. Председник  Т. Николић је посетио Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата и културно-историјски споменик под заштитом УНЕСКА “Мирскиј замак”. Такође је посетио Мински тракторски завод и положио камен темељац на градилишту “Минск-Мир” У протоколарном делу посете председник Т. Николић је посадио дрво мира и са делегацијом положио венац и цвеће на споменик Победнику на Тргу победе.  


Oпширније...
СУСРЕТ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ ВЕЉКА КОВАЧЕВИЋА СА РУКОВОДСТВОМ НАЦИОНАЛНОГ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРИЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ДОПРИНОСА СРБИЈЕ ПОБЕДИ САВЕЗНИКА.

10. новембра 2015. године Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији посетио је Национални историјски музеј у граду Минску и разговарао је с директором музеја Рижковим Олегом Гарјевичем и његовим замеником Хромојем Александром Василјевичем. 


Oпширније...
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА СА ГРУПОМ ПРИВРЕДНИКА БЕЛОРУСИЈИ, Минск, 05-08.10.2015.г

Делегација привредне коморе Београда са групом привредника, предвођена председником Миливојем Милетићем боравила од 05-08.10.2015. године у Минску на позив  Белоруске трговинско-индустријске коморе. У привредном делу делегације били су представници предузећа Аеродром Београд, ГСП Београд, Прва петолетка Трстеник, Агропанонка Београд, Вуловић транспорт Крагујевац и др. У саставу делегације био је и Александар Јовичић, посланик у НС Р. Србије и почасни конзул Р. Белорусије у Р. Србији са седиштем у Крагујевцу Зоран Вуловић.


Oпширније...
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ВЕЉКА КОВАЧЕВИЋА ГРАДСКОМ ЛИСТУ “ВЕЧЕРЊИ МИНСК”

Амбасадор В. Ковачевић је, поводом 948-годишњице града Минска, дао интервју градским новинама “Вечерњи Минск”, објављен 10.10.2015.г.   на тему “Шта о главном граду Белорусије мисле страни амбасадори”. 


Oпширније...
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЛИСТУ “КОМСОМОЛСКАЈА ПРАВДА”

Амбасадор В. Ковачевић је дао интервју дневном листу “Комсомолскаја правда”, објављен 09.10.2015.године, у оквиру серије интервјуа  тог листа под називом “Земља одредишта”.


Oпширније...
ИНТЕРВУЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЧАСОПИСУ “ДИПЛОМАТ”

Амбасадор В. Ковачевић је дао опсежан интервју часопису “Дипломат”, објављен у броју 6-7.2015, под насловом “Србија-најбољи пријатељ Белорусије у Европи”.


Oпширније...
ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРАТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА Р. СРБИЈЕ И МИНИСТАРАТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. БЕЛОРУСИЈЕ, Минск, 22.09.2015.г

У Минску су 22.09.2015. године одржане политичке консултацеије између делегација Р. Србије коју је предводио в.д. помоћник министра за билатералу Горан Алексић и делегације Р. Белорусије коју је предводила заменица министра спољних послова Елена Купчина.


Oпширније...
СИНИША МАЛИ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА, ПОСЕТИО МИНСК, 07-09.09.2015.г

Градоначелник Београда Синиша Мали, на позив мера града Минска Андреја Шорца, боравио је у посети Минску од 07-09. 09. о.г. Током посете сусрео се са белоруским министром трговине и копреседником белоруског дела српско-белоруске Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу Валентином Чекановим.


Oпширније...
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства «Косова» у UNESCO

Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства «Косова» у UNESCO


Oпширније...
ПОСЕТA ПП ВЛАДЕ И МСП И ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ ОЕБС ИВИЦЕ ДАЧИЋА БЕЛОРУСИЈИ И УЧЕШЋУ У РАДУ ТКГ ЗА УКРАЈИНУ, 21.07.2015. ГОДИНЕ

Ивица Дачић ПП Владе и МСП и председавајућИ ОЕБС посетио је 21.07. о.г. Р. Белорусију, којом приликом је био примљен код председника Александра Лукашенка, сусрео се са Белоруским МИД Владимиром Макејем и  учествовао  раду ТКГ за Украјину.


Oпширније...
УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ МОЛДАВИЈЕ, НОСИЦЕ ВАЖЕЋИХ БИОМЕТРИЈСКИХ ПАСОША

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014. године, ступа на снагу 6. августа 2015. године.


Oпширније...
ИНФОРМАЦИЈА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА "ПОШТА СРБИЈЕ"

Користимо прилику да вас информишемо да је Јавно предузеће „Пошта Србије“ до сада потписало споразуме са поштанским управама Француске, Русије, Украјине, Белорусије и Црне Горе.


Oпширније...
ПОСЕТА ПР НС Р. СРБИЈЕ МАЈЕ ГОЈКОВИЋ Р. БЕЛОРУСИЈИ

ПР НС Р. Србије М. Гојковић, на позив председника Савета Републике Михаила Мјасниковича и председника Дома представника Народне скупштине Р. Белорусије Владимира Андрејченко, боравила је у првој званичној посети Р. Белорусији од 08.-10. 06. о.г.


Oпширније...
УСПЕШНА ЕКОНОМСКА САРАДЊА СРБИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ-ИЗЈАВА АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА БЕЛОСРУСКОЈ АГЕНЦИЈИ “БЕЛТА”

Белоруска агенција “Белта” пренела је 17.06. о. г. изјаву амб. В. Ковачевића везану за тему унапређења економске сарадње Србије и Бeлорусије.


Oпширније...
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА

Влада Републике Србије је 18. јуна 2015. године донела Одлуку по којој држављани Катара, Кувајта, Омана и Бахреина, носиоци свих врста путних исправа, осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу без визе у Републику Србију, уколко не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима, и боравити најдуже 90 дана у периоду од 6 месеци, рачунајући од дана првог уласка.

Одлука ступа на снагу 30. јуна 2015. године.ИНФОРМАЦИЈА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА "ПОШТА СРБИЈЕ"

Информација Јавног предузећа "Поште Србије" Београд о вршењу услуга преноса новца са иностранством по уговорима са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије.


Oпширније...
ПРОЈЕКАТ ПОЛИТИКИН ДОДАТАК „СРБИ У СВЕТУ“ – ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ

Желимо да обавестимо све припаднике српске дијаспоре у Белорусији да је угледни српски лист „Политика“ покренуо иницијативу за издавање посебног месечног додатка (у штампаном облику и PDF-формату) под називом „Срби у свету“. 


Oпширније...
Друго заседање српско-белоруске Радне групе за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, Минск 12.02.2015. г.

У Минску је 12.2.2015. године одржано друго заседање заједничке Радне групе за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије на челу са М. Давидовић, помоћником министра пољопвриде и заштите животне средине и  Г. Владимировичем, замеником министра у Министарству пољопривреде и хране Р. Белорусије, уз учешће прдставника белоруских предузећа и установа из области пољопривреде.


Oпширније...
Интервју амбасадора В. Ковачевића листу “Минская правда” и конкурс за читаоце “Шта ви знате о Србији”

Амбасадор В. Ковачевић дао је интервју листу “Минская правда”, који је објављен 22.01.2015. године.


Oпширније...
ПОСЕТА ППВ И МСП Р. СРБИЈЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА Р. БЕЛОРСУИЈИ

У званичној посети Републици Белорусији 30. новембра – 01. децембра 2014. године боравио је потпредседник Владе и министар иностраних послова Републике Србије Ивица Дачић. 


Oпширније...
ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ У МОГИЉЕВУ

У Могиљеву је 05-07 новембра 2014 одржан традиционални међународни инвестициони форум  у оквиру којег је била организована изложба на којој су представљени најбољи инвестициони и иновациони пројекти региона у приоритетним правцима развоја могиљевске области.

На форуму је учестовао и амбасадор Р. Србије у Р. Белорусији Вељко Ковачевић који је у краћем поздравном говору указао на приоритетне и перспективне области привредне сарадње између Р. Србије и Р. Белорусије и њихових региона.ВОЈНА И ВОЈНО-ТЕХНИЧКА САРАДЊА

Делегација  Министарства одбране Републике Србије на челу са министром Братиславом Гашићем боравила је у посети Р. Белорусији 10-12 новембра 2014 године.


Oпширније...
ОДЛУКА О УЛАСКУ БЕЗ ВИЗЕ НОСИОЦИМА СТРАНИХ ПИ КОЈИ ПОСЕДУЈУ ВАЖЕЋУ ШЕНГЕН ВИЗУ

Одлуком Владе Републике Србије, која је ступила на снагу 08. новембра 2014 године, страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу САД, или ако имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама ЕУ, или САД, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.

Ова одлука се односи и на носице дипломатских и службених пасоша који су као дипломате и чланови административно-техничког особља акредитовани у некој од земаља Шенген зоне, држава чланица ЕУ или САД и који по том основу имају регулисан боравак у тим земљама.

Ова одлука се не односи на носице путних исправа издатих у складу са међународним конвенцијама (Travel Document, Fremling Pass/Fremden Pass) нити на лица која су носиоци Travel Document-a а имају регулисан боравак у државама наведеним у Одлуци у форми посебно документа (картице).ПРИЈАВА БОРАВКА СТРАНАЦА У Р. БЕЛОРУСИЈИ

Обавештавају се заинтересована лица која намеравају да посете Р. Белорусију да је од јуна 2014 године дошло до одређених измена у прописима о боравку странаца у Р. Белорусији. Према тим изменама, страни држављани и лица без држављанства који допутују у Р. Белорусију у приватну посету обавезна су да у року од пет дана, изузимајући недеље, државне празнике и празничне дане који су од стране председника Републике Белорусије проглашени нерадним, пријаве свој боравак органу регистрације (полицији) према месту боравка. Лица која бораве до пет  дана немају такву обавезу, као ни лица која бораве у хотелима, независно од дужине боравка,  јер ту формалност за њих  обавља хотелска администрација.АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО МИТРОПОЛИТА МИНСКОГ И СЛУЦКОГ ПАВЛА, ПАТРИЈАРШИЈСКОГ ЕГЗАРХА СВЕ БЕЛОРУСИЈЕ

23. јула 2014. Митрополит Мински и Слуцки Павел, Патријаршијски егзарх све Белорусије сусрео се са Изванредним и Опуномоћеним Амбасадором Републике Србије у Републици Белорусији Вељком Ковачевићем. 


Oпширније...
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО МИНИСТРА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ВАСИЛИЈА ЖАРКО

Министар здравља Републике Белорусије Василиј Жарко примио је 22. јула 2014. године Изванредног и Опуномоћеног Амбасадора Републике Србије у Републици Белорусији Вељка Ковачевића. 


Oпширније...
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО ПРЕДСЕДНИКА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА НАЦИОНАЛНОГ СОБРАЊА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ВЛАДИМИРА АНДРЕЈЧЕНКО

16. јула 2014. године Председник Представничког дома Националног собрања Републике Белорусије Владимир Андрејченко примио је Изванредног и Опуномоћеног Амбасадора Републике Србије у Републици Белорусији Вељка Ковачевића.


Oпширније...
Интервју Амбасадора у белоруским новинама „Звезда“

„Ја, Србин, осећам се овде као међу својима“.


Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Р. Србије у Р. Белорусији Вељко Ковачевић дао је интервју новинама „Звезда“, који је објављен 09.07.2014. године.  Текст интервјуа на белоруском језику можете прочитати овде.
 ДАНИ СРПСКОГ ФИЛМА У Р. БЕЛОРУСИЈИ

Сходно договору министарстава културе Р. Србије и Р. Белорусије, уз организационо-техничку  подршку Филмског центра Србије,  „Киновидеопроката“ Р. Белорусије, кинотеатра „Победа“ и Амбасаде Р. Србије у Р. Белорусији, у Минску су од 18-20 јуна 2014. године, у поменутом кинотеатру, одржани Дани српског филма у Р. Белирусији, током којих је  приказано шест филмова српске кинематографије. Поводом ове манифестације у Минску је, као специјални гост Министарства културе Р. Белорусије, боравио  Момчило Мрдаковић, режисер филма „Мамарош“.

Дане српског филма,  уз присуство бројних гледалаца и гостију, 18. 06. 2014.године, отворили су  амбасадор Р. Србије  у Р. Белорусији  Вељко  Ковачевић и министар културе Р. Белорусије  Борис Светлов. Они су у пригодним говорима истакли традиционално добре и пријатељске односе и свестрану сарадњу између наших земаља, нагласивши да  велики значај и допринос у зближавању и бољем међусобном упознавању између наших народа има сарадња у области културе и, у томе,  у домену кинематографије.ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ

Имајући у виду да у наредном периоду предстоји интензивирање активности на санацији и обнови подручја која су страдала у поплавама,  Амбасада апелује на  све држављане Р. Србије на раду и боравку у Р. Белорусији, као и белоруске грађане, привредне и др. организације да се и даље ангажују, у границама својих могућности,  на прикупљању и слању додатне   хуманитарне помоћи за  Србију. С тим у вези  Кризни штаб Министарства спољних послова Републике Србије доставио  је средином јуна о.г.  свим  дипломатско-конзуларна представништва и мисијама Републике Србије у иностранству листу  неопходних потреба. Поред разне спасилачке опреме, хигијенских средстава и прехрамбених производа дуготрајнијег рока трајања, помоћ се може пружити и уплатом финансијских средстава на рачун Амбасаде или лично у Амбасади. За  детаљније  информације заинтересовани се   могу обратити   Амбасади, било лично,   путем телефона или на неки други начин. (20. 06. 2014)Дани српског филма

18 - 20 јуна 2014 годинеХУМАНИТАРНИ БРОЈ У МРЕЖИ МТС ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ

Обавештавамо, да је 5. јуна 2014. године отворен кратки број за претплатнике МТС 553, на који можете послати SMS-поруку са текстом

„5001 <сума>“

Пример SMS-поруке: 5001 10000 и пошаљите на 553

и на тај начин уплатите наведену суму на специјални рачун Белоруског Црвеног Крста за помоћ регионима Србије пострадалим у поплавама (сама порука се не наплаћује).

 БАНКАРСКИ РЕКВИЗИТИ ЗА УПЛАТУ НА ХУМАНИТАРНИ РАЧУН

Банк-получатель: г. Минск, ОАО «БАНК БЕЛВЭБ»
                              220004, г. Минск, пр-т Победителей, 29
Код банка: 153001226
Бенефициар: ПОСОЛЬСТВО РЕСПУБЛИКИ СЕРБИЯ В РБ
                       220034, г. Минск, ул. Румянцева, 4.
УНН бенефициара: 102052455

Счет №: 3135004257026 – в белорусских рублях
Счет №: 3135004257039 – в евро
Счет №: 3135004257042 – в долларах США

Назначение платежа: средства для ликвидации последствий наводнений в Республике Сербия.УПЛАТА ДОНАЦИЈА SMS-ом

Донације SMS-ом на број 1003 за помоћ угроженим подручјима у Републици Србији из иностранства, могу се реализовати искључиво са телефонских бројева који припадају операторима мобилне телефоније у Републици Србији.ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА

Дневно ажуриране информације о поплавама у Р. Србији можете наћи на сајату Министарства спољних послова.КЊИГА ЖАЛОСТИ

Поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Р. Србије, Влада Републике Србије је  прогласила за Дан жалости 21, 22. и 23. мај 2014 године. Тим поводом у Амбасади Р. Србије у Р. Белорусији  отворена је Књига жалости. Упис у  Књигу жалости ће се  21. маја обављати  од 15-17 сати, а 22 и 23 маја од 10-13 сати.ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У РС, УПЛАЋИВАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПУТЕМ PayPal

Обавештавамо да је од 18.05.2014. године активиран PayPal рачун преко кога је могуће уплаћивати хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље и региона. Рачун припада Амбасади Републике Србије у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем PayPal сервиса директно се пребацују на наменски рачун Владе Р. Србије отворен за помоћ отклањања последица ванредних околности – поплава.

Донације путем PayPal сервиса могу се уплатити на: floodrelief@gov.rs.ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију,  позивамо све који су у могућности, да упуте финансијску помоћ пострадалима.

Влада Републике Србије отворила је следеће жиро-рачуне на које се могу уплатити новчана средства за помоћ.

- девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000
Министарство финансија - Управа за трезор, Београд - наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, 

IBAN код: RS35908504619019323080

Инструкцију за уплате девизних средстава на жиро-рачун можете преузети овде.

 СУСРЕТ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА СА МИНИСТРОМ КУЛТУРЕ Р. БЕЛОРУСИЈЕ Б. СВЕТЛОВИМ

Министар културе Републике Белорусије  Светлов Борис Владимирович примио је 15. маја 2014 године изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Републици Белорусији Вељка Ковачевића. У срдачном и пријатељском разговору изражено је задовољство стањем и перспективама сарадње у области културе између двеју пријатељских земаља. Посебна пажња била је посвећена припремама за одржавање Дана српског филма у Републици Белорусији 18-20 јуна 2014 године и Дана белоруског филма у Републици Србији у новембру 2014 године.АМБАСАДОР В. КОВАЧЕВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ Р. БЕЛОРУСИЈЕ А. ЛУКАШЕНКУ

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији Вељко Ковачевић предао је 13. маја 2014 године оригинале акредитивних писама председнику Републике Белорусије Александру Лукашенку.АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО ЗАМЕНИКА МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ЈЕЛЕНУ КУПЧИНУ

Заменик Министра спољних послова Републике Белорусије Јелена Купчина примила је 8. маја 2014. године Изванредног и Опуномоћеног Амбасадора Републике Србије у Републици Белорусији Вељка Ковачевића. 


Oпширније...
САСТАВ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Републике Србије формирана је 27. априла 2014. године, именовањем Александра Вучића за председника.

Председник Владе Републике Србије

Александар Вучић

Генерални секретар

Новак Недић


Потпредседници и министри
 


Oпширније...
АМБАСАДОР Р. СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО МИНИСТРА ТРГОВИНЕ В. ЧЕКАНОВА

Министар трговине Р. Белорусије и копредседник белоруског дела Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу Валентин Чеканов примио је 28. априла 2014. године у посету новог изванредног и опуномоћеног амбасадора Р. Србије у Р. Белорусији Вељка Ковачевића. 


Oпширније...
АМБАСАДОР Р. СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО ТРГОВИНСКО-ИНДУСТРИЈСКУ КОМОРУ Р. БЕЛОРУСИЈЕ

Изванредни и опуномоћени амбасадор Р. Србије у Р. Белорусији Вељко Ковачевић посетио је 25. априла 2014 године Трговинско-индустријску комору Р. Белорусије. 


Oпширније...
Амбасадор Р. Србије Вељко Ковачевић предао копије акредитивних писама МИП Р. Белорусије В. Макеју

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији Вељко Ковачевић уручио је 17. априла 2014 године копије акредитивних писама министру иностраних послова Републике Белорусије Владимиру Макеју.


Oпширније...
ШЕСТО ЗАСЕДАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА НАУЧНО-ТЕХНИЧКУ САРАДЊУ (НТС)

У Минску је 11-12 марта 2014 године одржано Шесто заседање заједничке српско-белоруске комисије за НТС. Делегације су предводили копредседници, проф. др Александар Гајић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије и Леонид В. Демидов, први заменик председника Државног комитета за науку и технологију Р. Белорусије.


Oпширније...
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Републици Белорусији Властимир Ђуричанин приредио је 13. фебруара 2014 године пријем поводом 15 фебруара – дана државности Републике Србије.


Oпширније...
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs), путем телефона (број +381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо заинтересоване држављане Р. Србије да је у Министарству спољних послова Р. Србије (МСП) почетком децембра 2013. године донет одговарајући акт којим се држављанима Р. Србије омогућава обављање стручне праксе у МСП или  Дипломатско-конзуларним и другим представништвима Р. Србије  у иностранству (ДКП) у трајању од најмање две недеље до најдуже шест месеци.
 


Oпширније...
УЧЕШЋЕ СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ НА МИНСКОМ МЕЂУНАРОДНОМ КИНОФЕСТИВАЛУ "ЛИСТОПАД"

У Минску је од 01 до 08 новембра 2013. године одржан традиционални, двадесети по реду, међународни кинофестивал "Листопад", на којем је приметно било и учешће српске кинематографије и кинематографа. 


Oпширније...
VII ЗАСЕДАЊЕ МЕЂУВЛАДИНЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРГОВИНСКО-ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ И VI ЗАСЕДАЊЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКОГ ПОСЛОВНОГ САВЕТА У МИНСКУ, 24-25 СЕПТЕМБРА 2013.

У Минску  је  24-25 септембра 2013 године одржано VII  заседање Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу. Делегације су предводили Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе Р. Србије и председник српског дела МК и Валентин Чеканов, министар трговине Р.Белорусије и председник белоруског дела МК. На заседању, које је протекло у конструктивној и пријатељској атмосфери,  размотрена су актуелна питања  трговинско-економске сарадње између две земље и основни правци њеног даљег унапређења.


Oпширније...
ОТВАРАЊЕ ДИРЕКТНЕ АВИО ЛИНИЈЕ МИНСК-БЕОГРАД (СА СЛЕТАЊЕМ У БУДИМПЕШТИ)
Белоруска авио компанија «Белавија» 19. о.м. отворила је нову директну авио линију Минск-Београд-Минск  (са слетањем у Будимпешти).  Летови ће се обављати два пута недељно  (понедељком и четвртком).

 


Oпширније...
ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПРАВОСЛАВНИХ ИКОНА «ПРАВОСЛАВНИ СВЕТ -2013»

У организацији Националног уметничког музеја Р. Белорусије и под патронатом  Берлоруског егзарха московске патријаршије и Митрополита Минског и Слуцког  Филарета,  а поводом обележавања 1025 годишњице од крштења Кијевске Русије, у Минску је у Националном музеју 17. о.м. отворена изложба православних икона  «Православни свет-2013» која ће трајати до 05. децембра о.г. На изложби заступљене иконе из Белорусије, Србије, Русије  и Украјине.

                                  


Oпширније...
ТУРИСТИЧКА ПРОМОЦИЈА Р. СРБИЈЕ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА АВИО ЛИНИЈЕ МИНСК-БЕОГРАД-МИНСК (ПРЕКО БУДИМПЕШТЕ)

Поводом отварања авио линије Минск-Београд-Минск (преко Будимпеште), чији први лет планиран за 19. о.м.,  у организацији туристичких организација Р. Србије и Р. Мађарске и белоруске авио компаније «Белавија», уз подршку и помоћ амбасада Р. Србије и Р. Мађарске у Р. Белорусији, у Минску је 03. 09. 2013 године одржана туристичка промоција Р. Србије и Р. Мађарске, као и те нове авио линије «Белавије».


Oпширније...
ДРАГОМИР КАРИЋ ИМЕНОВАН ЗА ПОЧАСНОГ КОНЗУЛА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ У БЕОГРАДУ

Министар иностраних послова Белорусије Владимир Макеј је свечано, 2. септембра, уручио Драгомиру Карићу, народном посланику Скупштине Србије, Патентно писмо Почасног конзула Републике Белоруосије у Београду. 


Oпширније...
УРУЧЕНА ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ

У Националној библиотеци Белорусије, 30 августа 2013 године, др Стојан Јевтић, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији, уручио је директору Матулски Роману Стјепановичу 10-томно издање Целокупних дела Десанке Максимовић које је библиотеци поклонио "Фонд Десанке Максимовић", приређивач и издавач овог дела чија је промоција одржана током одржавања 15-тог међународног конгреса слависта у Минску (20-26 август 2013).


Oпширније...
XV МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС СЛАВИСТА – МИНСК, 20-26 08. 2013.

У Минску је од 20-26 августа 2013 године одржан 15 међународни конгрес слависта на којем је учествовало више од 600 научника из 35 земаља света, укључив и око 35 из Р. Србије на челу са проф. др Слободаном Марковићем, чланом Међународног комитета слависта.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 1025 ГОДИШЊИЦЕ "КРШТЕЊА РУСИ"

Патријарх СПЦ господин Иринеј учествовао је на завршној свечаности обележавања 1025 годишњице "Крштења Руси", која је после Москве и Кијева одржана у Минску 29. јула 2013. год.


Oпширније...
ПОСЕТА МИНИСТРА ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, РУДАРСТВА И ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА ПРОФ. ДР МИЛАНА БАЧЕВИЋА БЕЛОРУСИЈИ

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић боравио је у Минску од 16. до 18. јула ове године


Oпширније...
ПОСЕТА МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. БЕЛОРУСИЈЕ ВЛАДИМИРА МАКЕЈА Р. СРБИЈИ

Према договору председника Р. Србије Томислава Николића и Р. Белорусије Александра Лукашенка да се билатерални економски и политички односи интензивирају, министар иностраних послова Р. Белорусије Владимир Макеј је боравио у Р. Србији 4-5 јула 2013. године.


Oпширније...
И. ЧАРОТИ И С. КОСТЈАНУ УРУЧЕНА СРПСКА ОДЛИКОВАЊА

У Амбасади РС у Минску 18. о.м. амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији др Стојан Јевтић свечано је уручио сребрне медаље "За заслуге" белоруским држављанима, професору Ивану Чаротии и Сергеју Костјану.


Oпширније...
ПОСЕТА БЕЛОРУСКЕ ДРЖАВНО-ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРБИЈИ

Сходно договорима  председника Р. Србије Т. Николића и председника Р. Белорусије А. Лукашенка,  постигнутим током званичне посете председника Николића Белорусији (12-14 март 2013), белоруска државно-привредна делегација на челу са потпредседником Владе Р. Белорусије П. Прокоповичем боравила је у посети Р. Србији 16-18 маја 2013. године. 


Oпширније...
ПОСЕТА ДС МУП Р. СРБИЈЕ В. БОЖОВИЋА Р. БЕЛОРУСИЈИ

На позив МУП Р. Белорусије И. Шуњевича,  у Минску је 22-24 маја 2013 године боравио државни секретар МУП-а Р. Србије В. Божовић.


Oпширније...
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОЛИЦИЈСКЕ АКАДЕМИЈЕ МУП Р. СРБИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ

У Минску је, на позив Академије МУП Р. Белорусије, 20-23 маја о.г. боравила делегације Полицијске академије МУП Р. Србије на челу са директором Гораном Милошевићем.


Oпширније...
ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА Р. БЕЛОРУСИЈИ, 12-13 МАРТ 2013.

На позив председника Р. Белорусије Александра Лукашенка у званичној посети Републици Белорусији 12-13 марта 2013 године боравио је председник Републике Србије Томислав Николић.


Oпширније...
Вести
Обележавање 5. aвгуста - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година
Јавни позив за предлоге за национална признања
Конкурс за суфинансирање пројеката удружења Срба из региона и дијаспоре
Гласање на председничким изборима 2017. - пријава
Захтев за гласање у иностранству
Захтев за упис у бирачки списак
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
П О З И В За пријаву потраживања по основу девизне штедње
Kонсултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Белорусије
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Интервју амбасадора В. Ковачевића белоруском листу “Звезда”
Интервју амбасадора В. Ковачевића белоруском недељнику “Медицински весник”
СПОРАЗУМ МПНТР И МСП О ОРГАНИЗОВАЊУ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ
XIV MEЂУНАРОДНИ СЛЕТ МЛАДИХ СПАСИЛАЦА-ВАТРОГАСАЦА
ДАНИ БЕОГРАДА У МИНСКУ 28-30. јуни 2016. године
ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНО ПОСТУПКУ
СТУПАЊЕ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ ГРУЗИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША
ГРУПА СТУДЕНАТА ПОСЕТИЛА АМБАСАДУ У МИНСКУ
XIII ЕКОНОМСКИ ФОРУМ У ГОМЕЉУ
КОНЗУЛАРНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ Р. СРБИЈЕ И Р. БЕЛОРУСИЈЕ
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА
ПОСЕТА ДРЖАВНО-ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ Р. БЕЛОРУСИЈИ
ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСАНИМ ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Р. СРБИЈЕ ЗА ДАН 24.4.2016. ГОДИНЕ
СТУПАЊЕ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ ГРУЗИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША
ИНТЕРВУЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЛИСТУ “МИНСКИ КУРИР”
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА СРБИЈЕ
ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ Т. НИКОЛИЋА Р. БЕЛОРСУСИЈИ
СУСРЕТ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ ВЕЉКА КОВАЧЕВИЋА СА РУКОВОДСТВОМ НАЦИОНАЛНОГ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРИЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ДОПРИНОСА СРБИЈЕ ПОБЕДИ САВЕЗНИКА.
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА СА ГРУПОМ ПРИВРЕДНИКА БЕЛОРУСИЈИ, Минск, 05-08.10.2015.г
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ВЕЉКА КОВАЧЕВИЋА ГРАДСКОМ ЛИСТУ “ВЕЧЕРЊИ МИНСК”
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЛИСТУ “КОМСОМОЛСКАЈА ПРАВДА”
ИНТЕРВУЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЧАСОПИСУ “ДИПЛОМАТ”
ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРАТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА Р. СРБИЈЕ И МИНИСТАРАТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. БЕЛОРУСИЈЕ, Минск, 22.09.2015.г
СИНИША МАЛИ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА, ПОСЕТИО МИНСК, 07-09.09.2015.г
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства «Косова» у UNESCO
ПОСЕТA ПП ВЛАДЕ И МСП И ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ ОЕБС ИВИЦЕ ДАЧИЋА БЕЛОРУСИЈИ И УЧЕШЋУ У РАДУ ТКГ ЗА УКРАЈИНУ, 21.07.2015. ГОДИНЕ
УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ МОЛДАВИЈЕ, НОСИЦЕ ВАЖЕЋИХ БИОМЕТРИЈСКИХ ПАСОША
ИНФОРМАЦИЈА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА "ПОШТА СРБИЈЕ"
ПОСЕТА ПР НС Р. СРБИЈЕ МАЈЕ ГОЈКОВИЋ Р. БЕЛОРУСИЈИ
УСПЕШНА ЕКОНОМСКА САРАДЊА СРБИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ-ИЗЈАВА АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА БЕЛОСРУСКОЈ АГЕНЦИЈИ “БЕЛТА”
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА
ИНФОРМАЦИЈА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА "ПОШТА СРБИЈЕ"
ПРОЈЕКАТ ПОЛИТИКИН ДОДАТАК „СРБИ У СВЕТУ“ – ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ
Друго заседање српско-белоруске Радне групе за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, Минск 12.02.2015. г.
Интервју амбасадора В. Ковачевића листу “Минская правда” и конкурс за читаоце “Шта ви знате о Србији”
ПОСЕТА ППВ И МСП Р. СРБИЈЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА Р. БЕЛОРСУИЈИ
ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ У МОГИЉЕВУ
ВОЈНА И ВОЈНО-ТЕХНИЧКА САРАДЊА
ОДЛУКА О УЛАСКУ БЕЗ ВИЗЕ НОСИОЦИМА СТРАНИХ ПИ КОЈИ ПОСЕДУЈУ ВАЖЕЋУ ШЕНГЕН ВИЗУ
ПРИЈАВА БОРАВКА СТРАНАЦА У Р. БЕЛОРУСИЈИ
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО МИТРОПОЛИТА МИНСКОГ И СЛУЦКОГ ПАВЛА, ПАТРИЈАРШИЈСКОГ ЕГЗАРХА СВЕ БЕЛОРУСИЈЕ
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО МИНИСТРА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ВАСИЛИЈА ЖАРКО
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО ПРЕДСЕДНИКА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА НАЦИОНАЛНОГ СОБРАЊА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ВЛАДИМИРА АНДРЕЈЧЕНКО
Интервју Амбасадора у белоруским новинама „Звезда“
ДАНИ СРПСКОГ ФИЛМА У Р. БЕЛОРУСИЈИ
ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ
Дани српског филма
ХУМАНИТАРНИ БРОЈ У МРЕЖИ МТС ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ
БАНКАРСКИ РЕКВИЗИТИ ЗА УПЛАТУ НА ХУМАНИТАРНИ РАЧУН
УПЛАТА ДОНАЦИЈА SMS-ом
ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА
КЊИГА ЖАЛОСТИ
ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У РС, УПЛАЋИВАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПУТЕМ PayPal
ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
СУСРЕТ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА СА МИНИСТРОМ КУЛТУРЕ Р. БЕЛОРУСИЈЕ Б. СВЕТЛОВИМ
АМБАСАДОР В. КОВАЧЕВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ Р. БЕЛОРУСИЈЕ А. ЛУКАШЕНКУ
АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО ЗАМЕНИКА МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ЈЕЛЕНУ КУПЧИНУ
САСТАВ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
АМБАСАДОР Р. СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО МИНИСТРА ТРГОВИНЕ В. ЧЕКАНОВА
АМБАСАДОР Р. СРБИЈЕ ВЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ПОСЕТИО ТРГОВИНСКО-ИНДУСТРИЈСКУ КОМОРУ Р. БЕЛОРУСИЈЕ
Амбасадор Р. Србије Вељко Ковачевић предао копије акредитивних писама МИП Р. Белорусије В. Макеју
ШЕСТО ЗАСЕДАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА НАУЧНО-ТЕХНИЧКУ САРАДЊУ (НТС)
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
УЧЕШЋЕ СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ НА МИНСКОМ МЕЂУНАРОДНОМ КИНОФЕСТИВАЛУ "ЛИСТОПАД"
VII ЗАСЕДАЊЕ МЕЂУВЛАДИНЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРГОВИНСКО-ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ И VI ЗАСЕДАЊЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКОГ ПОСЛОВНОГ САВЕТА У МИНСКУ, 24-25 СЕПТЕМБРА 2013.
ОТВАРАЊЕ ДИРЕКТНЕ АВИО ЛИНИЈЕ МИНСК-БЕОГРАД (СА СЛЕТАЊЕМ У БУДИМПЕШТИ)
ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПРАВОСЛАВНИХ ИКОНА «ПРАВОСЛАВНИ СВЕТ -2013»
ТУРИСТИЧКА ПРОМОЦИЈА Р. СРБИЈЕ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА АВИО ЛИНИЈЕ МИНСК-БЕОГРАД-МИНСК (ПРЕКО БУДИМПЕШТЕ)
ДРАГОМИР КАРИЋ ИМЕНОВАН ЗА ПОЧАСНОГ КОНЗУЛА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ У БЕОГРАДУ
УРУЧЕНА ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ
XV МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС СЛАВИСТА – МИНСК, 20-26 08. 2013.
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 1025 ГОДИШЊИЦЕ "КРШТЕЊА РУСИ"
ПОСЕТА МИНИСТРА ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, РУДАРСТВА И ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА ПРОФ. ДР МИЛАНА БАЧЕВИЋА БЕЛОРУСИЈИ
ПОСЕТА МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. БЕЛОРУСИЈЕ ВЛАДИМИРА МАКЕЈА Р. СРБИЈИ
И. ЧАРОТИ И С. КОСТЈАНУ УРУЧЕНА СРПСКА ОДЛИКОВАЊА
ПОСЕТА БЕЛОРУСКЕ ДРЖАВНО-ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРБИЈИ
ПОСЕТА ДС МУП Р. СРБИЈЕ В. БОЖОВИЋА Р. БЕЛОРУСИЈИ
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОЛИЦИЈСКЕ АКАДЕМИЈЕ МУП Р. СРБИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ
ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА Р. БЕЛОРУСИЈИ, 12-13 МАРТ 2013.
Архива вести