Printer Friendly Version Информација за грађане Републике Србије о излазаку/улазаку из правца Белорусије на територију Пољске, Русије (Калињинградска област), Литваније и Летоније @ 23 February 2024 11:12 AM

петак, 23. фебруар 2024. године

Од тренутка избијања сукоба у Украјини, надлежни органи Пољске забранили су улазак странцима трећих земаља који желе да пређу копнену/друмску границу из Белорусије и Русије (Калињинградска област) како би ушли у Пољску ради транзита. Улаз је дозвољен само држављанима Пољске, ЕУ, држављанима из шенгенске области, страним дипломатама или странцима који имају регулисан боравак у Пољској или некој од земаља ЕУ или Шенгена (боравишна карта или виза Д за дужи боравак). Осталима страним држављанима, укључујући и држављане Р. Србије - улазак у Пољску се одобрава у крајње оправданим случајевима (здравствени проблеми, смрт и сл.), а коначну одлуку о уласку доноси дежурни припадник граничне полиције Пољске у тренутку доласка лица на конкретни гранични прелаз, у консултацији са непосредним руководством и централом Граничне полиције у Варшави.

Моле се држављани Р. Србије који желе да се врате у Р. Србију из Белорусије и Русије (Калињинградска област) преко Пољске да не крећу на пут пре него што контактирају Амбасаду Републике Србије у Варшави, путем имејла embassy.warsaw@mfa.rs .
Детаљно упутство о начину најаве уласка држављана Р. Србије на територију Пољске можете пронаћи линку Амбасаде:
http://www.warsaw.mfa.gov.rs/lat/newstext.php?subaction=showfull&id=1689598555&ucat=118&template=Frontpage3Lat&#disqus_thread
Транзит држављана Р. Србије преко Пољске према Белорусији није забрањен и нормално се одвија.

Улазак страних држављана у Белорусију из Русије и обрнуто реализује се искључиво ваздушним путем, што има утицаја на начин регистрације уласка/изласка страног држављанина у обе земље. Страни држављани који из трећих земаља улазе у Белорусију и настављају пут у Русију, морају прибавити код белоруског надлежног органа тзв. емиграциону карту, с обзиром да им иста неће бити издата у Русији, нити ће бити регистровани приликом уласка у Русију, јер летови на релацији Белорусија – Русија имају карактер унутрашњих летова. Приликом путовања из Русије у Белорусију “емиграциона карта” издата у Русији се не узима. Странци који путују из трећих земаља преко Русије у Белорусију, треба да прибаве транзитну руску визу.

На граници Литваније са Белорусијом тренутно раде два гранична прелаза: Медининкаи (Камени Лог) и Шалчининкаи (Бењакони).
Литванија је 1. марта 2024. године затварила још два гранична прелаза Лаворишкес (Котловка) и Раигардас (Привалка).
Од 18. августа 2023. године затворена су два гранична прелаза Литваније са Белорусијом - Шумскас (Лоша) и Тверечиус (Видзы).
Ако се уведу нова ограничења, од шест постојећих контролних пунктова на литванско-белоруској граници, само два ће наставити да функционишу у потпуности: Медининкаи (Камени Лог) и Шалчининкаи (Бењакони).
Што се тиче држављана Р. Србије Литванија нема ограничења приликом уласка у земљу.

На граници Летоније са Белорусијом ради само један гранични прелаз Патерниеки (Григоровшчина). Летонија је 19. септембра 2023. године затворила гранични прелаз са Белорусијом Силене (Урбани).