Printer Friendly Version Састанак са професорима србистике Белоруског државног универзитета у Минску @ 10 January 2024 07:11 AM

Минск, 5.1.2024.

Отправник послова a.i. В. Стевановић је, на нашу иницијативу, одржао састанак са професорима србистике на Белоруском државном Универзитету у Минску: др Иваном Чаротом, др Аном Наумовом и др Никитом Супрунчуком.
Проф Чарота је инострани члан САНУ, као и УКС, а у Р. Србији је одликован сребрном медаљом за заслуге (2014), као и Орденом Св. Саве 3. степена (2004), превео је велики број дела српске књижевности на руски и белоруски језик. Др Ана Наумова је докторирала на тему стваралаштва Ива Андрића. Такође, др Ана Наумова и др Никита Супрунчук су били  гостујући професори белоруског и руског језика на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Са професорима је обављен успешан и конструктиван разговор о статусу српског језика на Белоруском универзитету, као и могућностима проширења сарадње у оба смера. В. Стевановић је изразио захвалност белоруским професорима на њиховим заслугама за развој белоруско-српских односа, понудивши помоћ наше Амбасаде у Минску у прибављању потребних наставних материјала и литературе из Cрбије.