Printer Friendly Version Сусрет отправника послова а.i. А. Цревара са професорима и студентима прве године српског језика и књижевности Филолошкога факултета БДУ @ 13 April 2023 12:12 PM

понедељак,  10. април 2023. године

У организацији Амбасаде, 10. априла 2023. године, одржан је сусрет са професорима и студентима прве године српског језика и књижевности Филолошког факултета Белоруског државног универзитета (ФФБДУ) посвећен српском језику, историји и култури Р. Србије. Догађају су присуствовали професор ФФБДУ, инострани члан САНУ, преводилац и писац др Иван Чарота, као и доценти, професори српског језика, Ана Наумова и Никита Супрунчук, као и изасланик одбране, капетан бојног брода Предраг Маринковић.

У свом излагању о.п. а.i. Александар Цревар је упознао студенте са историјом, културом и традицијом Р. Србије, као и историјом српског језика и писмености, посебно истичући блискост српског и белоруског језика. Указао је да култура и изучавање језика на најбољи начин зближавају народе, посебно пријатељски српски и белоруски народ. Акцентирао је улогу и значај проф. др И. Чароте, кога је Р. Србија, 2013. године, одликовала сребрном медаљом за заслуге. Нагласио је да Р. Србија веома цени и подржава изучавање српског језика у Р. Белорусији. Имајући у виду доступност савремених технологија, позвао је студенте да остваре контакт и упознају се са својим колегама студентима из Р. Србије који изучавају белоруски и руски језик и пожелео пуно успеха и одличних резултата у даљем школовању.

Током посете Амбасади, студенти су били у прилици да погледају видео презентације о Р. Србији и ближе се упознају са нашом историјом, културом и језиком. Емитован је и промотивни видео ”Види Србију” Туристичке организације Србије који је изазвао велики интерес. Такође, у организацији Амбасаде су припремљене и емитоване поздравне видео поруке белоруских студената и постдипломаца који се школују у Р. Србији у оквиру програма „Свет у Србији“, у којима су исказана најпозитивнија искуства, утисци и емоције из Р. Србије.