Printer Friendly Version Информација за грађане Р. Србије о ограничењима теретног саобраћаја на пољско - белоруском граничном прелазу „Кукурики – Козловичи“ @ 21 February 2023 11:37 AM

Уторак, 21. фебруар 2023. године

Државни погранични комитет Р. Белорусије је 20. фебруара 2023. године саопштио да је пољска Гранична служба обавестила белоруску страну да ће, почев од 21. фебруара (од 21:00 час по минском времену), на пољско-белоруском граничном прелазу „Кукурики – Козловичи“, са пољске стране бити онемогућен прелазак свих теретних возила, осим оних која су регистрована у државама чланицама ЕУ и Европској асоцијацији за слободну трговину (ЕFTA).

Према последњим изменама и ограничењима кретања, тренутно на пољско-белоруској граници функционишу:

- за теретна возила: гранични прелаз „Кукурики – Козловичи“искључиво возила регистрована у ЕУ и ЕFTA;
- за путничке аутомобиле: гранични прелаз „Тереспол – Брест“.

Указујемо да је држављани Р. Србије који желе да се из Белорусије врате у Србију транзитирајући путничким возилима преко територије Пољске, морају претходно контактирати Амбасаду Републике Србије у Минску како би доставили потребне информације (фотокопија пасоша путника, фотокопија саобраћајне дозволе, датум и време преласка границе Белорусије и Пољске) ради најаве њиховог уласка на територију Пољске.

Напомињемо да најава није гаранција да ће улазак и транзит бити аутоматски одобрен од стране надлежних пољских органа. Најава представља молбу пољским органима да се одобри улазак држављана Р. Србије, док конкретну одлуку о уласку наших држављана у Пољску доноси службеник граничне полиције који буде прегледао документацију на граничном прелазу између Белорусије и Пољске.

Транзит држављана Србије преко Пољске према Белорусији није забрањен и нормално се одвија.