Printer Friendly Version Информација за грађане Р. Србије о затварању пољско - белоруског граничног прелаза „Бобровники - Берестовица“ @ 10 February 2023 11:45 AM

Петак, 10. фебруар 2023. године

Државни погранични комитет Р. Белорусије је данас (10. о.м.) саопштио да је пољска Гранична служба обавестила белоруску страну да ће, почев од 10. фебруара (од 12:00 часова по варшавском времену, 14:00 по белоруском времену), обуставити, на неодређени временски период, прелазак теретних и путничких возила, као и лица на граничном прелазу „Бобровники - Берестовица“.

Сходно наведеном, тренутно на пољско-белоруској граници функционишу искључиво:

- за теретна возила: гранични прелаз „Кукурики – Козловичи“,
- за путничке аутомобиле: гранични прелаз „Тереспол – Брест“.

Указујемо да је држављани Р. Србије који желе да се из Белорусије врате у Србију путничким возилима, транзитирајући преко територије Пољске, морају претходно контактирати Амбасаду Републике Србије у Минску како би доставили потребне информације (фотокопија пасоша путника, фотокопија саобраћајне дозволе, датум и време преласка границе Белорусије и Пољске) ради најаве њиховог уласка на територију Пољске.

Напомињемо да најава није гаранција да ће улазак и транзит бити аутоматски одобрен од стране надлежних пољских органа. Најава представља молбу пољским органима да се одобри улазак држављана Р. Србије, док конкретну одлуку о уласку наших држављана у Пољску доноси службеник граничне полиције који буде прегледао документацију на граничном прелазу између Белорусије и Пољске.

Транзит држављана Србије преко Пољске према Белорусији није забрањен и нормално се одвија.