Printer Friendly Version Посета о.п. а. i. Александра Цревара филијали Руског државног социјалног универзитета у Минску @ 4 December 2022 07:55 PM

Петак, 02.12.2022. године

На позив директора минске филијале Руског државног социјалног универзитета (РГСУ), И.О. Селезњове, о.п. а.i. Александар Цревар је, у четвртак 01.12.2022. године, посетио Универзитет.

Током сусрета са студентима и професорима РГСУ, о.п. а.i, је упознао присутне са Р. Србијом, њеном културом, традицијом, историјом српског језика и писмености, као и са блискошћу српског, руског и белоруског језика.

У разговору студенти су исказали видан интерес за изучавањем српског језика, а у њиховом обраћању и питањима било је приметно да поједини већ владају почетним знањем српског језика. Посебан интерес белоруски студенти су исказали за програм Владе Р. Србије ”Свет у Србији”, имајући у виду да је протеклих година неколико студента завршило студирање, а неки се тренутно налазе на основним и постдипломским студијама у Р. Србији. Такође, студенти су се интересовали и за могућност студентске размене, наставак студија, стипендија, студентском животу на нашим универзитетима и др.

О.п. а.i. А. Цревар је, поред осталог, детаљно упознао студенте са условима и могућностима програма ”Свет у Србији”, а заинтересованим студентима је упутио позив да посете Амбасаду.

Приликом сусрета био је емитован промотивни видео ”Види Србију” Туристичке организације Србије који је изазвао велики интерес. Такође, посебну пажњу су изазвале и брошуре посвећене Р. Србији, посебно о  српском културном благу, које су подељене присутнима. По завршеном сусрету, о.п. а.i. је поклонио библиотеци РГСУ књигу ”Чудесна Србија”.

У вези са планираним организовањем изучавања српског језика као иностраног, минска филијала Руског државног социјалног универзитета ће током децембра 2022. организовати низ предавања, као и обраћања бивших и садашњих студената, посвећених српском језику и Р. Србији. Студенти, будући полазници српског језика ће током текућег месеца бити у прилици да се на Универзитету ближе упознају са српском историјом, традицијом и културним наслеђем.

Сусрету су присуствовали директор минске филијале РГСУ И.О. Селезњова, шеф катедре за историју РГСУ К.В. Шевченко, бројни студенти, као и Н. Кремић и Т. Фрањић, држављанке Р. Србије, студенткиње РГСУ.