Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА 03. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ @ 21 February 2022 12:25 PM

Понедељак, 21.02.2022. године

На основу Одлуке председника Републике Србије Александра Вучића, расписани су избори за посланике Народне скупштине за 3. април 2022. године.

Бирачко право у иностранство имају:

- сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији и
- држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Услов за остваривање бирачког права и гласање у иностранству:

Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству искључиво уколико је уписан у Јединствени бирачки списак у Републици Србији.

Провера уписа у Јединствени бирачки списак може извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе на следећем линку.

Процедура подношења захтева:

а) Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

б) Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:
- Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева. Указујемо да је Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

У оба случаја, уз Захтев је неопходно приложити (послати) копију прве странице важећег пасоша или обе странице важеће личне карте Републике Србије.

Рок за пријаву:

Држављани Републике Србије са бирачким правом, могу да поднесу захтев за гласање у иностранству дипломатско-конзуларном представништву најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до 12. марта 2022. године (до поноћи по локалном времену у Р. Србији).  Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.

Подношење Захтева:

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећи начин:

- лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Минску,

- слањем електронске поште на адресе: srb.emb.belarus@mfa.rs и embassy.minsk@mfa.rs

- поштом на адресу: ул. Румянцева 4, 220034 г. Минск, Республика Беларусь.

- факсом на бројеве телефона: +375 17 / 358 96 22 и 393 92 26.

 

Обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије за бираче који имају боравиште у иностранству можете видети овде.