Printer Friendly Version XIII српско-белоруски симпозијум „Физика и дијагностика лабораторијске и астрофизичке плазме" @ 15 December 2021 06:25 AM

У организацији Националне академије наука Белорусије (НАНБ) и Института за физику НАНБ, у Минску је свечано отворен XIII српско-белоруски симпозијум „Физика и дијагностика лабораторијске и астрофизичке плазме".

Свечаном отварању Симпозијума су присуствовали секретар НАНБ, представници Државног комитета за науку и технологије, заменик директора Института за физику, бројни професори и студенти, као и о.п. а.i. Александар Цревар.

У раду овогодишњег симпозијума учествовала је научна делегација Универзитета у Београду у саставу: проф. др Б. Обрадовић, проф. др М. Кузмановић, др Д. Ранковић и др Н. Сакан.

После стручних уводних излагања српског и белоруског копредседника Сипозијума, проф. др Б. Обрадовића и проф. др А. Чумакова, учесницима се обратио и привемени отправник послова А. Цревар који је акцентирао традиционално пријатељске односе Р. Србије и Р. Белорусије који се развијају у свим областима, укључујући и науку.

Указао је да се ове године обележава 25. година од одржавања првог српско-белоруског научног симпозијума и нагласио да Р. Србија посвећује велику пажњу успостављању и даљем јачању веза научних заједница две државе, као и раду на заједничким пројектима и учешћу у научним истраживањима од обостраног интереса. 

Истакао је да је потврда наведеног размена посета ресорних министара, редовни састанци српско-белоруске комисије за научно-техничку сарадњу, годишњи конкурси за заједничке научно-техничке пројекте у организацији Министарства образовања, науке и технолошког развоја Р. Србије и Државног комитета за науку и технологију Р. Белорусије, као и активна сарадња образовних институција и научних института две земље. Такође, пожелео је свим учесницима успеха у раду Симпозијума као и у будућим заједничким пројектима и истраживањима.