Printer Friendly Version Перспективе даље трговинске и инвестиционе сарадње у области пољопривреде @ 12 November 2021 09:21 AM

Среда, 10. новембар 2021. године.

Привремени отправник послова Александар Цревар је 10. новембра о.г. разговарао са замеником министра антимонополног регулисања и трговине Р. Белорусије О. В. Констатинович.

Током разговора заједнички је констатован висок ниво билатералних односа који се заснивају на традиционалном пријатељству. Разговарано је о актуелној трговинско-економској сарадњи и могућим облицима даље дугорочне сарадње, посебно у области пољопривреде.

Заменик министра О. В. Констатинович је истакла значај који Р. Белорусија придаје трговинско-економској сарадњи са Р. Србијом и нагласила да недавна посете министра индустрије Р. Белорусије П. А. Пархомчика Р. Србији  и изузетан пријем и разговори са ПР Р. Србије А. Вучићем, министрима А. Вулином и Н. Поповићем и ДС министарства привреде Д. Стевановићем, потврда потенцијала и могућности даљег развоја билатералних трговинских и економских односа. Оценила је да су трговинско-економски односи две земље на добром нивоу, о чему сведочи и раст робне размене током 2021. године и изразила уверење да ће предстојеће заседање Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу као и финални рад над новом мапом пута развоја трговинско-економских односа додатно унапредити постојећу сарадњу и у овој области. Такође, белоруска страна је изразила заинтересованост за инвестициону сарадњу, као и за стварање заједничких предузећа у области агроиндустрије.

Са наше отправник послова a.i. је истакао значај и заинтересованост Р. Србије  за даљи развој билатералне економске сарадње са Р. Белорусијом, посебно у контексту важећих споразума о слободној трговини са Р. Белорусијом и ЕАЕУ. Указао је да сматрамо корисним наставак даље сарадње и размене искуства у производњи прехрамбених производа, семена и садног материјала, воћа и винове лозе, нових биотехнологија и др, као и размене информација о понуди пољопривредно-прехрамбених производа за којима постоји потражња, како на српском, тако и на белоруском тржишту.

А. Цревар је нагласио актуелне могућности и предности инвестирања у Р. Србију, посебно у области пољопривреде и том приликом уручио брошуру Развојне агенције Србије „Invest in Serbia Agri Food“.

Привремени отправник послова је поновио захвалност за принципијелну и континуирану подршку Р. Белорусије суверенитету и територијалном интегритету Р. Србије, као и чврстом ставу Р. Белорусије о непризнавању ЈПН тзв. ”Косова” и изразио очекивање да ће наведена подршка бити пружена и у будуће.