Printer Friendly Version Процес вакцинације против COVID-19 у Р. Србији @ 9 September 2021 12:21 PM

Среда, 08. септембар 2021.

У Р. Србији се од 24. децембра 2019. године спроводи  вакцинација становништва против корона вируса. До сада је 51.7% пунолетног становништва примило две дозе вакцине, а од 17. августа 2021. године отпочела је вакцинација трећом, такозваном бустер дозом вакцине, за све оне који су ревакцинисани пре више од шест месеци.

Р. Србија је обезбедила довољан број вакцина и грађани могу да изаберу вакцину који желе да приме: Фајзер, Синофарм, Спутњик В или Астразенеку.

Р. Србија је током пандемије показала висок степен одговорности и солидарности дониравши близу милион доза вакцина и планира да, у складу са могућностима, са тим трендом настави.
Институт Гамалеја из Руске Федерације је 1. септембра 2021. године одобрио за употребу 550.000 доза вакцине Спутњик В, које су до 13. августа произведене на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Р. Србији.  Од 550.000 доза – 275.000 компоненте 1 и 275.000 компоненте 2, спремне су за употребу у Р. Србији, с ознаком произведено у Србији, док ће одлука о евентуалном извозу бити накнадно донета.

У Новом Саду је 2. септембра 2021. године отворена нова ковид болница, четири месеца након почетка изградње. У питању је трећа ковид болница у Р. Србији, која је од 3. септембра почела да прима пацијенте оболеле од корона вируса.

У Београд је 4. септембра 2021. године стигла сировина за производњу кинеске вакцине, а до октобра ће компанија “Хемофарм” производити вакцину за процес тестирања.  Експерти који прате читав процес тестирања и почетак пуњења раде са домаћим стручњацима на припреми. Након тестирања, започеће и пуњење вакцине, а предвиђено је да се напуни око шест милиона доза до краја године. Те дозе ће бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде било вишка доза размотриће се и извоз у регион. Камен темељац фабрике за производњу кинеских вакцина у Србији биће положен 9. септембра и представља реализацију споразума Р. Србије и кинеских партнера, и партнера из Уједињених Арапских Емирата по основу којег је 12. јула ове године потписан Меморандум о разумевању у производњи вакцине кинеског произвођача Синофарм у Србији.