Printer Friendly Version Разговор са министром економије Р. Белорусије @ 17 June 2021 12:41 PM

Среда, 17. јун 2021. године.

Привремени отправник послова Александар Цревар је 16. јуна о.г. разговарао са министром економије Р. Белорусије А. В. Червјаковим.

Током разговора заједнички је констатован висок ниво билатералних односа који се заснивају на традиционалном пријатељству два народа. Разговарано је о актуелној билатералној трговинско-економској сарадњи, као и о могућим облицима даље дугорочне сарадње. Наглашен је значај редовних заседања међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу као и сарадње привредних комора две земље.

Министар А.В. Червјаков је нагласио да је Р. Србија кључни партнер Р. Белорусије на Балкану, акцентирајући да је белоруска страна посебно заинтересована за сарадњу у областима попут оснивања заједничких предузећа, индустријске производње, трговине и инвестиција. Такође, указао је на инвестициони потенцијал Р. Белорусије и изразио заинтересованост за поменути потенцијал Р. Србије. Истакао је и да је сарадња у области туризма за Р. Белорусију посебно интересантна, као и да би белоруска страна била посебно заинтересована за стварање заједничких предузећа у области агроиндустрије.

Са наше отправник послова a.i. је истакао значај који Р. Србија придаје даљем развоју билатералне економске сарадње са Р. Белорусијом, посебно у контексту важећег билатералног Споразума о слободној трговини и предстојећег ступања на снагу Споразума о слободној трговини Р. Србије са ЕАЕУ. Истакнута је важност сарадње у  областима од заједничког интереса попут трговине, оснивања заједничких предузећа, области високих и информационих технологија, туризма, пољопривреде и прехрамбене индустрије и презентоване су актуелне могућности инвестирања у многим областима у   Р. Србији. А. Цревар је истакао очекивање позитивне реализације тренутно актуелних пројеката сарадње у области извоза српских вина и алкохолних пића на тржиште Р. Белорусије, као и сарадње у области индустрије намештаја.

Привремени отправник послова је поновио захвалност за принципијелну и континуирану подршку Р. Белорусије суверенитету и територијалном интегритету Р. Србије, као и чврстом ставу Р. Белорусије о непризнавању ЈПН тзв. ”Косова” и изразио очекивање да ће наведена подршка бити пружена и убудуће.