Printer Friendly Version Књижевно вече посвећено Дану словенске писмености и културе @ 25 May 2021 06:12 PM

Понедељак, 24.05.2021. године

У организацији Белоруског друштва пријатељства и културних веза са страним државама, у Дому пријатељства у Минску, 24. маја 2021. године, обележен је Дан словенске писмености и културе.

Том приликом је организовано књижевно вече на коме су присуствовали амбасадор Р. Бугарске, представници амбасада Руске Федерације и Украјине, познати белоруски књижевници, представници друштава пријатељстава, професори и студенти словенских језика, као и привремени отправник послова Амбасаде Р. Србије, Александар Цревар.

У свом иступању привремени отправник послова је указао да словенски народи деле заједничку историју и културу, нагласивши да је блискост словенских народа највидљивија кроз књижевна дела. Посебно је истакао блискост словенских језика, као и историјски допринос словенских просветитеља Ћирила и Методија, твораца словенске азбуке која је оставила траг у свим словенским културама. На крају иступања, А. Цревар је, на српском језику, представио дело „Жеђ“, нашег писца, нобеловца и дипломате Иве Андрића.