Printer Friendly Version Успеси Владе Републике Србије у борби против COVID-19 @ 23 January 2021 04:57 AM

Петак, 22. јануар 2021.

Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, са којима се суочила далеко боље него друге земље у Европи и свету.

Србија је прва земља у Европи, не рачунајући Велику Британију, која је набавила вакцину «Фајзер/Бионтек», прва у региону Западног Балкана и трећа у Европи која је почела масовну имунизацију. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је прва премијерка у Европи која је примила вакцину 24. децембра 2020. године. Србија ће у јануару ове године имати укупно милион доза вакцина, а током првог квартала 2021. године око два милиона. Србија је постигла договор са различитим произвођачима вакцина за 8 милиона доза.

Здравствени систем Републике Србије је у потпуности припремљен за овај изазов. Успостављен је систем за праћење сваке вакцине, као и бележење сваког лица које се вакцинише. Подсетник за добијање друге дозе вакцине се добија путем СМС-а и мејла, а са радом су отпочели портал и кол центар за пријаву грађана за вакцинацију.

Србија је међу првима у свету, поред Израела и УАЕ и Кине, почела са масовном вакцинацијом становништва.

Србија је међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова и земља са најнижом стопом смртности од коронавируса.

Такође, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице (у Батајници капацитета 930 места и Крушевцу капацитета 500 места).

У Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, па је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Више од 200 милиона евра уложену је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона евра у обнову клиника и специјализованих болница.

У последњих годину дана плате здравствених радника су увећане око 30%, а од 01. јануара 2021. године ће добити повећање од 5%.

Влада је организовала и бесплатни повратак великог броја држављана Републике Србије. Такође, Србија је једна од ретких земаља која је организовала повратак и странаца који су се затекли у Србији током пандемије.

Више информација о успесима Републике Србије у борби против пандемије вируса Covid-19 можете пронаћи на:

1. Председник Републике Србије (link);
2. Влада Републике Србије (link);
3. Министарство здравља (link 1) (link 2);
4. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ (link 1) (link 2).