Printer Friendly Version Режим уласка у Р. Србију за домаће и стране држављане @ 16 December 2020 11:10 AM

Уторак, 12. јануар 2021. године

Влада Р. Србије је на седници одржаној 11. јануара 2021. године донела Уредбу о изменама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19  („Службени гласник РС“ бр. 1/2021 од 11. 01. 2021.) сходно којој држављани Р. Србије и страни држављани могу да уђу  у Р. Србију само уколико ПОСЕДУЈУ НЕГАТИВАН RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију. У случају не поседовања негативног RT-PCR теста, страни држављани се морају се вратити у земљу из које долазе.

Држављанима Р. Србије, страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањене у Р. Србији, као и дипломатско-конзуларном особљу и члановима њихових породица који НЕ ПОСЕДУЈУ НЕГАТИВАН RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, не старији од 48 часова, а који улазе на територију Р. Србије, одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана.

Карантин може престати уколико лице коме је одређена ова мера, у току трајања карантина, добије негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији.

Поменуте одредбе почињу да се примењују од 12. јануара 2021. године и трајаће док то налаже епидемиолошка ситуација.