Printer Friendly Version COVID 19 - Режим уласка у Р. Белорусију за држављане Р. Србије @ 3 December 2020 10:04 AM

Уторак, 15.06.2021. године

Одлуком Министарства здравља Р. Белорусије, Р. Србија се више не налази на црвеној листи земаља у којима је регистрован вирус COVID-19 и чији су држављани у обавези да бораве у самоизолацији по уласку у Р. Белорусију.

Држављани Р. Србије, почев од 16. 06. 2021. године могу да уђу у Р. Белорусију, без обавезе самоизолације у трајању од 10 дана.

Као и до сада, држављани Р. Србије (осим лица које имају регулисан боравак на територији Р. Белорусије) приликом уласка у Р. Белорусију морају поседовати медицински документ (на руском, белоруском или енглеском језику) који потврђује негативан резултат лабораторијске ПЦР анализе на инфекцију вирусом COVID-19. Наведени резултат не сме бити старији од 72 сата и мора садржати презиме, име лица и потврду негативне анализе. Контрола поседовања медицинског документа вршиће се на граници. Непоседовање поменуте потврде представља основ за забрану уласка у Р. Белорусију.

Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Р. Србије, копненим, железничким и речним путем привремено је обустављен.

Држављани Р. Србије могу да уђу у Белорусију искључиво преко међународног аеродрома „Минск".

Изузетак су страни држављани који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана, страних држављана са регулисаним сталним или привременим боравком и страних држављана који поседују белоруску радну дозволу, којима је дозвољен улазак у Белорусију копненим, железничким и речним путем.

Наведено ограничење се не односи на посаде теретних моторних возила приликом обављања послова међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају, као ни на посаде авиона, бродова и возова.