Printer Friendly Version COVID-19 - Привремена обустава улазака страних држављана у Р. Белорусију @ 1 November 2020 02:57 PM

Недеља. 01. новембар 2020. године

Владе Р. Белорусије донела је одлуку (линк) према којој се, почев од 1. новембра 2020. године, привремено обуставља улазак страних држављана у Р. Белорусију на копненим (ауто), железничким и речним граничним прелазима и пунктовима.

Наведена мера се, између осталог, не односи на:
- носиоце дипломатских и службених пасоша;
- шефове и чланове званичних делегација;
- стране држављане који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана;
- стране држављане са регулисаним сталним или привременим боравком у Р. Белорусији;
- стране држављане са белоруском радном дозволом или документима који потврђују радну делатност на територији Р. Белорусије;
- посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају;
- посаде бродова и возова.

Према званичној информацији Државног пограничног комитета Р. Белорусије (линк) привремена обустава уласка на територију Р. Белорусије се не односи на лица која у Р. Белорусију улазе ваздушним путем преко међународног аеродрома „Минск“.

Белоруски држављани као и странци који су изузети од ограничења и којима је дозвољен улазак у Р. Белорусију дужни су да спроведу меру самозолације у трајању од 10 дана, уколико долазе из држава са листе земаља у којима је регистрован вирус COVID-19, а коју објављује Министарство здравља Р. Белорусије (линк). У поменутом периоду самоизолације лица не могу напуштати територију Р. Белорусије.
Наведена мера самоизолације се не односи на:
- посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају;
- посаде авиона, бродова и возова.