Printer Friendly Version Дочек хуманитарне помоћи из Р. Србије @ 24 June 2020 03:01 PM

Понедељак, 22. јун 2020. године

У организацији Министарства здравља и министарства спољних послова Р. Белорусије, 22. 06. 2020. године организован је дочек авиона "Air Serbia" којим је Влада Р. Србије, допремила 18 тона хуманитарне помоћи за потребе Р. Белорусије у борби против ширења и последица вируса COVID-19.
Са наше стране хуманитарну помоћ је дочекао амбасадор В. Ковачевић, док су са белоруске стране присуствовали заменик министра здравља Б. Н. Андросјук, начелник Управе за Европу Министарства спољних послова Р. Белорусије, С. Нагорниј и старији саветник у Управи за Европу МСП Р. Белорусије, С. В. Балашченко.
У свом обраћању бројним представницима белоруских СЈИ амбасадор В. Ковачевић је истакао да Р. Србију и Р. Белорусију везују традиционално блиски, пријатељски и братски односи. Р. Белорусија је била једна од првих земаља која је, пре пет година, упутила помоћ Р. Србији која била погођена незапамћеним поплавама. Председник А. Лукашенко је био једини шеф државе који је посетио Београд током НАТО агресије 1999. године. Овај скромни гест председника и Владе Р. Србије поново потврђује братски карактер односа два народа. Амбасадор В. Ковачевић је истакао и да Р. Србија и Р. Белорусија сарађују у свим областима, као и да не постоје области које би биле забрањене за сарадњу. Политички односи су на највишем нивоу, док је трговинско-економске односе могуће даље унапређивати и успешно развијати.