Printer Friendly Version Опроштајни сусрет амбасадора В. Ковачевића са председником Р. Белорусије А. Лукашенком @ 10 June 2020 11:45 AM

Понедељак, 01.06.2020. године

Председник Р. Белорусије, А. Лукашенко је, 28. маја 2020. године, примио у опроштајну посету амбасадора В. Ковачевића.

Током састанка председник А. Лукашенко је нагласио да су блиски односи Р. Белорусије и Р. Србије, у данашње време, реткост. Акцентирао је изузетан допринос амбасадора В. Ковачевића у развоју односа две државе, наводећи да је Р. Белорусија у амбасадору В. Ковачевићу, током његовог шестогодишњег мандата, имала правог и искреног пријатеља. Подвукао је да је Р. Белорусија изузетно заинтересована за добре односе са пријатељском и братском Р. Србијом и са тим у вези, изразио је очекивање и упутио поруку председнику Р. Србије, А. Вучићу да следећи амбасадор Р. Србије буде исти као амбасадор В. Ковачевић.

Амбасадор В. Ковачевић је, захваљујући на пријему, нагласио историјску улогу председника А. Вучића, Т. Николића и А. Лукашенка у даљем јачању и развоју српско-белоруске сарадње.

Председник А. Лукашенко и амбасадор В. Ковачевић су током сусрета размотрили и трговинско-економску сарадњу две земље, као и даље конкретне пројекте попут могућег извоза белоруских електро-аутомобила у Р. Србију. Заједнички је оцењена успешна сарадња Р. Србије и Р. Белорусије на међународном плану.

Сва белоруска средства јавног информисања дају широк преглед и анализе сусрета председника А. Лукашенка и амбасадора В. Ковачевића. Телевизије и радио (Први програм „Радио-телевизије Белорусије“, „ОНТ“, „СТВ“ и „Мир“), „Државна информативна агенција - Белта“, „Издавачка кућа – Белорусија данас“, преносе наведену вест у главним терминима и на насловним странама.