Printer Friendly Version Пријем повод Дана државности Р. Србије и Дана Војске Србије @ 28 February 2020 08:17 AM

Уторак, 25.02.2020. године

Поводом прославе и обележавања Дана државности Р. Србије и Дана Војске Србије, у организацији Амбасаде и изасланства одбране, 25.02.2020. године, одржан је пријем којем је присуствовало око 400 званица.
Пријему су присуствовали: ЗМСП О. Кравченко са представницима МСП Р. Белорусије, начелник Департмана за међународну војну сарадњу, помоћник МО, генерал-мајор О. Војнов, са сарадницима, начелник Војне академије Р. Белорусије, генерал-мајор В. Лисовски, први заменик државног секретара за одбрану А. Равкова, председник Радне групе НС Р. Белорусије за сарадњу са НС Р. Србије, В. Лискович, први заменик министра образовања Р. Белорусије И. Старовојтова, председник Трговинско-индустријске коморе Р. Белорусије В. Улахович, председници Републиканске партије рада и правде, Либерално-демократске партије Белорусије, као и руководство Републиканске партије Белорусије, народни посланици, директори и представници војно-индустријског комплекса, представници белоруских министарства и државних органа, директори и руководиоци културних и научних институција, верских заједница, медија, истакнути уметници, директори белоруских банака и предузећа, професори, представници универзитета и факултета БДУ, студенти српског језика, уметници, као и други представници јавног и политичког живота Р. Белорусије. Пријему су, такође, присуствовали и бројни амбасадори (РФ, Француске, Румуније, Бугарске, Словеније, Швајцарске, Ирана, Јапана и др.), војни изасланици, као и представници међународних организација.
У свом говору амбасадор В. Ковачевић је нагласио да је Р. Србија држава која се успешно развија, о чему сведочи раст БДП, од више од 4%, током 2019. године и на основу чега се Р. Србија убраја међу најуспешније европске државе. Основни приоритет председника А. Вучића и Владе Р. Србије је убрзани и свестрани развој државе у циљу повећања стандарда живота наших грађана. Говорећи о односима Р. Србије и Р. Белорусије, амбасадор В. Ковачевић је истакао да су традиционално пријатељски, развијени и братски односи, који су засновани на узајамном поштовању и поверењу. Високи ниво политичких односа је потврђен и динамиком сусрета председника две земље. Успешно се развија међупарламентарна и међуресорна сарадња. Поновио је да је Р. Србија изузетно захвална на сталној и принципијелној подршци Р. Белорусије територијалном интегритету и суверенитету Р. Србије и непризнавању ЈПН тзв. „Косова“, као и покушајима чланства тзв. „Косова“ у међународним организацијама.
Акцентирао је да је Р. Србија војно неутрална држава која има савремену и добро опремљену Војску. Наша војска успешно сарађује са армијама више од 60 држава, НАТО и ОДКБ и учествује у српско-белоруско-руским војним вежбама „Словенско братсво“. Нагласио је и да је војно-војна и војно-техничка сарадња Р. Србије са Р. Белорусијом на врло високом нивоу.
У име Владе Р. Белорусије на пријему је иступао ЗМСП О. Кравченко, који је у свом излагању нарочито нагласио историјско пријатељство, културну и духовну блискост два братска народа. Акцентирао је да је Р. Србија земља са самосталном и уравнотеженом спољном политиком, јаком економијом и која представља стратешког партнера Р. Белорусије у региону. Потврда оваквих посебних међусобних односа су сусрети председника две државе, којих је, током 2019. године, било три. Р. Белорусија је пружала и наставиће да пружа подршку територијалном интегритету и суверенитету Р. Србије.
О одржаном пријему известила је и „Државна информативна агенција - Белта“ (линк)