Printer Friendly Version Белоруска СЈИ о конференцији за медије амбасадора В. Ковачевића поводом обележавања Дана државности. @ 19 February 2020 12:41 PM

Среда, 19.02.2020. године

Белоруска СЈИ су протеклих дана континуирано објављивала изјаве амбасадора В. Ковачевића дате током конференције за медије у Националном прес-центру Р. Белорусије, посвећене обележавању Дана државности Р. Србије.
„Државна информативна агенција - Белта“ (линк)  и „Издавачка кућа – Белорусија данас“ (линк 1 и линк 2)  посебно наглашавају изјаву амбасадора В. Ковачевића о односима Р. Србије и Р. Белорусије који су традиционално пријатељски, блиски, развијени, братски и засновани на узајамној искрености и поверењу, као и на међусобном поштовању, што је реткост у међународним односима. Преноси се, такође, да су обе стране заинтересоване за даље унапређење економске сарадње. Истиче се пример војно-техничке сарадње и модернизације четири авиона МиГ-29 Војске Србије у Р. Белорусији.
Сви медији истичу да је амбасадор В. Ковачевић указао да Р. Србија и Р. Белорусија сарађују у сферама попут науке и технологије, пољопривреде, трговине, транспорта, културе, туризма, војске као и да између две земље не постоје области које би биле забрањене за сарадњу.
Информативно аналитички портал Савезне државе (линк)  истиче изјаву амбасадора В. Ковачевића о перспективама развоја будуће економске сарадње. Портал анализира  постојеће пројекте сарадње и указује на потенцијал белоруског извоза.
  СЈИ преносе да је председник А. Лукашенко боравио у званичној посети Р. Србији у децембру 2019. године и наводе да је робна размена у току протекле године износила око 150 милиона УСД.
Комплетан снимак конференције за медије амбасадора В. Ковачевића, доступан је на званичној интернет презентацији Националног прес-центра Р. Белорусије (линк) .