Printer Friendly Version Конференција за медије амбасадора В. Ковачевића поводом обележавања Дана државности Р. Србије @ 18 February 2020 12:47 PM

Петак, 14.02.2020. године

Поводом обележавања Дана државности Р. Србије, амбасадор В. Ковачевић је, 14. фебруара 2020. године, одржао конференцију за медије у Националном прес-центру Р. Белорусије.
Конференцији су присуствовали представници следећих белоруских средства јавног информисања: „Државна информативна агенција - Белта“, „Издавачка кућа – Белорусија данас“, радио првог канала „Радио-телевизије Белорусије“, „Царински гласник“, информативна агенција „БелаПан“, новинска агенција „Аргументи и факти“, Информативно-аналитички портал „Савезна држава“ и др.
Амбасадор В. Ковачевић је у свом излагању истакао да је данас Р. Србија, савремена, мирољубива европска држава, кандидат за чланство у ЕУ и земља са изузетном динамиком економског раста. Основни приоритет председника А. Вучића и Владе Р. Србије је спровођење политике мира и стабилности, као и убрзаног развоја државе у циљу повећања стандарда, побољшања положаја и сигурности наших грађана. Истовремено, Р. Србија је суверена и војно неутрална држава која развија односе и са другим државама и традиционалним пријатељима попут Р. Белорусије, Руске Федерације, Кине, Индије и државама Азије и Африке, као и са међународним организацијама.
Указао је на основне макроекономске показатеље у Р. Србији, посебно нагласивши веома успешан економски развој и прошлогодишњи раст домаћег БДП више од 4 %., као и  инвестиционо-развојни план „Србија 2025“, којим је предвиђено улагање 14 милијарди евра у бројне инфраструктурне, научне, социјалне области
Говорећи о односима Р. Србије и Р. Белорусије, амбасадор В. Ковачевић је истакао да су традиционално пријатељски, блиски, развијени и братски односи засновани на узајамној искрености и поверењу, као и на међусобном поштовању, што је реткост у међународним односима. Посебно је нагласио сарадњу у сферама попут науке и технологије, пољопривреде, трговине, транспорта, културе, туризма, војске и указујући на бројне успешне примере, поновио да између две државе не постоје области које би биле забрањене за сарадњу.
Амбасадор В. Ковачевић је подвукао бројност и динамику међусобних контаката и посета током прошле године. Посебно је истакао званичну посету председника А. Лукашенка Р. Србији, (2-3.12.2019.), током које је потписано, поред постојећих 40, још 8 нових споразума, одржан бизнис и ИТ форум и закључено уговора у вредности од 120 милиона долара. Акцентирао је да је лични дочек А. Лукашенка од стране председника А. Вучића и премијерке А. Брнабић на аеродрому, као и говор председника А. Лукашенка пред народним посланицима и члановима Владе у Народној скупштини, представља знак захвалности Р. Србије председнику А. Лукашенку на свему што је учинио за начу државу.
Поновио је да је Р. Србија изузетно захвална на сталној и принципијелној подршци Р. Белорусије територијалном интегритету и суверенитету Р. Србије и непризнавању ЈПН тзв. „Косова“, као и гласању против чланства тзв. „Косова“ у међународним организацијама.