Printer Friendly Version Вече посвећено Дану државности Р. Србије @ 18 February 2020 12:42 PM

Четвртак, 13.02.2020. године

У организацији Дома пријатељства и културних веза за страним државама, 13. фебруара 2020. године, организовано је вече посвећено предстојећем празнику, Дану државности Р. Србије.
Догађају су, поред амбасадора В. Ковачевића, присуствовали и заменик начелника Управе за Европу Министарства спољних послова Р. Белорусије, Е. Шпакова, дописни члан САНУ и председник друштва „Белорусија-Србија“, проф. др И. Чарота,  представник „Државне информативне агенције - Белта“, студенти српског језика Филолошког факултета БДУ, као и бројни други гости.
Током вечери одржан је пригодан културно-уметнички програм у оквиру кога су изведене српске песме и композиције. Присутним гостима је била представљена и видео презентација о Р. Србији.
У свом говору амбасадор В. Ковачевић нагласио да између Р. Србије и Р. Белорусије постоје традиционално пријатељски, блиски и братски односи, које карактерише међусобно поверење и сарадња у свим областима. Говорећи о Р. Србији, амбасадор В. Ковачевић је нагласио да је основни циљ председника А. Вучића и Владе Р. Србије, побољшање услова живота грађана. У вези са недавном званичном посетом белоруског председника Р. Србији, амбасадор В. Ковачевић је нагласио да се А. Лукашенко обратио народним посланицима и члановима Владе у Народној скупштини Р. Србије.  Амбасадор В. Ковачевић се посебно захвалио на подршци Р. Белорусије територијалном суверенитету и интегритету Р. Србије и спречавању покушаја чланства тзв. „Косова“ у међународним организацијама. 
Заменик начелника Управе за Европу МСП Р. Белорусије, Е. Шпакова је у свом излагању истакла, да су Р. Белорусија и Р. Србија истински и искрени пријатељи које везује словенско порекло, религија, култура. Посебно је нагласила је Р. Белорусија била уз Р. Србију у најтежим тренуцима, током 1999. године и војне агресије НАТО на Р. Србију, када је председник А. Лукашенко посетио Београд. Нагласила је да, данас, Р. Белорусија пружа подршку Р. Србији и њеном територијалном суверенитету и интегритету на међународном плану. Акцентирала је интензиван контакт на највишем нивоу, посебно три сусрета председника А. Лукашенка и А. Вучића током 2019. године. Све наведено потврђује изузетну основу за даљи успешан развој односа, посебно економије као једне од најактивнијих области сарадње. Наглашавајући да је током званичне посете председника А. Лукашенка Р. Србији потписано више уговора у вредности више од 120 милиона УСД, посебно је истакла да област научно-техничке сарадње представља изузетан потенцијал будуће сарадње. Захвалила се на изузетном доприносу и улози амбасадора В. Ковачевића и В. Бриљова у развоју међусобне сарадње.