Printer Friendly Version Пријем поводом прославе Дана државности Републике Србије @ 22 February 2019 09:08 AM

Понедељак, 18. фебруар 2019. године.

Поводом обележавања и прославe Националног дана - Дана државности Републике Србије, Амбасада Р.Србије у Р.Белорусији је, 18. фебруара 2019. године, организовала пријем.
Пријему је присуствовало преко 300 званица међу којима су били: министар антимонополног регулисања и трговине и белоруски копредседник међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу В. Колтович, председник Државне комисије за науку и технологију А. Шумилин, председник Трговинско-индустријске коморе Р.Белорусије В.Улахович, начелник Департамента за међународну војну сарадњу, помоћник МО генерал-мајор О. Војнов, први заменик председника Државног војно-индустријског комитета генерал-мајор И. Демиденко, представници дипломатског кора, јавног и политичког живота Р.Белорусије, верских заједница, медија, истакнути уметници, народни посланици, директори и руководиоци културних и научних институција, директори белоруских предузећа, студенти српског језика, као и представници српске дијаспоре.
У свом говору амбасадор В.Ковачевић је истакао да се Р.Србија убрзано развија почевши од 2012. године, а да је приоритет председника Републике и Владе Р.Србије развој наше земље у свим областима у циљу благостања и просперитета становника Србије. Указао је, такође, на традиционално добре пријатељске и братске односе Р.Србије и Р.Белорусије и поновио захвалност Р.Белорусији за подршку и поштовање територијалног интегритета и суверенитета Р.Србије, за непризнавање ЈПН тзв. „Косова“, као и за гласање против пријема тзв. „Косова“ у међународне организације, као што су УНЕСКО и Интерпол.
У име Владе Р.Белорусије, присутнима се обратио ЗМСП О. Кравченко, који је посебно нагласио историјски и трајни карактер пријатељских и братских односа наших двеју земаља. Истакао је да је Р.Србија најважнији партнер Р.Белорусије на Балкану и да је једина земља „западно од Белорусије“ са којом Белорусија има потписан Договор о слободној трговини и безвизни режим.
Средства за одржавање пријема донирала је компанија „Дана Холдингс“.