Printer Friendly Version Режим путовања у Руску Федерацију за време трајања СП 2018 у фудбалу @ 19 June 2018 10:53 AM

Држављанима Р. Србије не треба виза за боравак до 30 дана у Руској Федерацији.

Држављани Р. Србије који планирају да присуствују утакмицама на Светском првенству у фудбалу, поред улазнице за утакмицу морају да имају и навијачку легитимацију (FAN ID) при уласку на стадионе. FAN ID се издаје на период трајања Светског првенства. Носиоцима омогућава бесплатно коришћење јавног градског превоза и појединих међуградских железничких линија (ближе информације доступне су на веб сајту: http://www.fan-id.ru и http://www.transport2018.com ).

Држављани Републике Србије који планирају улазак у Руску Федерацију из Републике Белорусије, поред важеће путне исправе морају да поседују и навијачку легитимацију - FAN ID или обавештење о издавању таквог документа.

Уколико за време трајања Светског првенства у фудбалу навијачи и возачи који пружају навијачима услуге превоза, улазе у Руску Федерацију из Републике Белорусије и обрнуто, друмским или железничким путем, сходно Споразуму између Руске Федерације и Републике Белорусије, морају користити искључиво следеће друмске и железничке путеве према приложеној табели:

 

Наведени граничим прелази се могу користити за улазак у Руску Федерацију из Републике Белорусије само у периоду од 04. јуна до 15. јула 2018. године, а за излаз из Руске Федерације у периоду од 04. јуна до 25. јула 2018. године. За улаз, излаз, привремени боравак и транзит преко територије Републике Белорусије могу се користи у периоду од 04. јуна до 25. јула 2018. године.

Лица која не спадају у категорију навијача и возача превозних средстава којима се обавља превоз навијача (на пример спортисти, тренери, лекари, новинари и други), изузев држављана Руске Федерације и Републике Белорусије, у Руску Федерацију могу да улазе и излазе само преко међународних граничних прелаза. При уласку у Руску Федерацију са територије Републике Белорусије таква могућност се пружа само приликом путовања авионом.

У случају потребе за пружање конзуларно-правне заштите и помоћи држављани Р. Србије се могу обратити Амбасади Р. Србије у Москви, тел +7495 988-66-45, мејл: konzularno.moskva@mfa.rs и ambasada.moskva@mfa.rs кao и Амбасади Р. Србије у Минску, тел: +375 17 / 284 29 84; +375 17 / 284 29 90, мејл: embassy.minsk@mfa.rs .