Printer Friendly Version 25. међународни сајма књига у Минску на коме је Р.Србија учествовала у статусу почасног госта @ 5 March 2018 07:03 AM

У Минску је од 28. фебруара до 04. марта 2018. године, одржан 25. Међународни сајам књига, на коме је Р. Србија учествовала у статусу почасног госта.
Делегацију Р.Србије је представљао Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања Р. Србије. У саставу делегације су били амбасадор Р.Србије Вељко Ковачевић, Марко Деспотовић, самостални саветник у Министарству културе и информисања, српски књижевници Злата Коцић, Горан Петровић и Бранко Стевановић, Мирјана Станишић, представник Народне библиотеке Србије, као и Привредне коморе Србије.

Сајам књига су отворили први заменик шефа председничке администрације М.Рженков, министар информисања Р. Белорусије, А.Карљукевич, државни секретар Савезне државе Русије и Белорусије, Г.Рапота и државни секретар министарства културе и информисања Р.Србије, А.Гајовић.
После церемоније свечаног отварања Сајма, на штанду Р.Србије је отворена изложба Народне библиотеке Србије под називом "Српска књижевност у Првом светском рату". На српском штанду су представљена вредна издања Народне библиотеке Србије и других домаћих издавача. Посетиоци сајма су могли да се упознају са истакнутим српским писцима и путем лексикона "Писци из Србије", који је сачињен на српском и руском језику.
На овогодишњем Сајму књига учествовали су представници и књижевници из 32 државе, а током трајања сајма организован је Међународни књижевни симпозијум "Писац и време", на коме су учествовали српски књижевници.
Поводом учешћа Р.Србије на овогодишњем сајму књига у Минску, у организацији, Катедре за теоријску и словенску лингвистику Филолошког факултета БДУ, Народне библиотеке Србије и Амбасаде Р.Србије у Минску, у Дому белоруског друштва пријатељства и културних веза са иностранством, одржано је "Српско књижевно вече".