Printer Friendly Version Самит председника влада држава чланица Централноевропске иницијативе (ЦЕИ), 12. децембар 2017. @ 15 December 2017 01:04 PM

У оквиру белоруског председавања Организацијом централноевропске иницијативе (ЦЕИ), у Минску је 12. децембра 2017. године, одржан Самит председника влада држава чланица ЦЕИ.
Делегацију Р.Србије на Самиту ЦЕИ је представљао потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Р.Србије, др Небојша Стефановић.
На Самиту су размотрена питања развоја транспортне инфраструктуре држава Европе, борбе против тероризма, безбедности, ефикасне контроле мигрантске кризе, као и пројекти из области енергетике који су усмерени на даље економско јачање и развој држава чланица ЦЕИ.
Потпредседник Владе и МУП др Н.Стефановић је истакао да је пројекат модернизације железничке пруге Београд-Будимпешта, значајан не само за Р.Србију и Мађарску већ и за све државе централне Европе јер се значајно смањује време путовања од луке Пиреј у Грчкој до земаља централне и западне Европе и додатно доприноси даљем развоју економске сарадње и пословног потенцијала држава чланица ЦЕИ. Р.Србија спремна да настави даљу сарадњу у оквиру ЦЕИ и да допринесе европским и регионалним пројектима који могу додатно унапредити и економију Р.Србије, како би се грађанима Р.Србије обезбедио бољи живот, рекао је потпредседник Владе др Н.Стефановић
На крају Самита je усвојен Акциони план ЦЕИ за период 2018-2020. године, а Р.Белорусија је формално пренела председавање ЦЕИ на Р.Хрватску.