Printer Friendly Version Пројекција српског филма „Енклава“ (6. децембар 2017.) @ 15 December 2017 06:53 AM

 

У оквиру одржавања десетог фестивала филма „Људско достојанство, једнакост и правда“, који организује Канцеларија УН у Р.Белорусији у сарадњи са Канцеларијом ОЕБС и Делегацијом ЕУ у Р.Белорусији, у Минску је 6. децембра 2017. године, приказан је српски филм „Енклава“ режисера Г.Радовановића.
У поздравном говору, амбасадор В.Ковачевић је поновио да је после НАТО агресије 1999. године и повлачења српских безбедносних снага, са територије Косова и Метохије протерано око 250.000 Срба, да преостали Срби на Косову и Метохији живе малим изолованим заједницама – енклавама, које су једине такве у Европи. Приморани на живот без слободе и основних људских права, ограничени малим простором, Срби на Косову и Метохији су, на жалост, изложени бројним кршењима људских права, дискриминацији, нетолеранцији и другим притисцима којима се угрожава њихово људско достојанство.
Захвалио је Р.Белорусији за подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Р.Србије, као и гласању против покушаја тзв. „Косова“ за чланство у међународним организацијама, посебно у УНЕСКО.
Филм је наишао на изузетан пријем и емотивне реакције многобројне, углавном младе, публике.