Printer Friendly Version Обележавање 5. aвгуста - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година @ 8 August 2017 11:04 AM


.


Поводом обележавања Дана сећања на прогнане и страдале Србе, у Амбасади Р.Србије у Минску је петак, 4. августа 2017. године, организован сусрет са представницима српске дијаспоре у Белорусији.
У свом обраћању окупљенима, амбасадор В.Ковачевић је истакао да хрватска операција "Олуја" представља најсуровију војну акцију на подручју бивше СФРЈ, током које је убијено 2000 особа српске националности и протерано преко 250.000 Срба са простора Лике, Баније, Кордуна и Далмације. Током и након злочиначке акције „Олуја“ почињени су бројни злочини од стране припадника хрватских оружаних снага, који су до данас остали некажњени. Ово је дан када обележавамо сећање на све оне који су изгубили своје животе или своје најмилије у тим трагичним догађајима и били присиљени да напусте своја вековна огњишта.
Амбасадор В.Ковачевић је указао и на актуелан положај Срба у Хрватској, истакавши да се данас Срби у Хрватској суочавају са дискриминацијом и учестано су  предмет етнички мотивисаних инцидената, што је последица  јавног „домовинског" говора, који присутан у свим друштвеним сферама - политици, медијима, култури, образовању, спорту. Народ који је током пет векова на простору Хрватске изродио великане попут Николе Тесле, Милутина Миланковића, Саве Шумановића, Јосифа Панчића и др, данас је доведен у положај да у му у руралним крајевима Хрватске прети изумирање а у урбаним срединама асимилација, рекао је амбасадор В.Ковачевић.
Хрватска данас покушава да се идентификује као жртва и победник сукоба на простору бивше СФРЈ, док је Србима додељена улога колективног кривца и агресора. Посебно забрињава изостанак и јасна јавна осуда оваквих појава од стране хрватских власти. Пример за то је и окупљање на Тргу Јосипа бана Јелачића, 10. априла 2017. године у Загребу, поводом дана оснивања НДХ, када је јавно истакнута усташка иконографија и транспаренти „Убиј Србина". Овакво промовисање мржње и етничке нетрпељивости шаље поруку да је српско културно, верско или политичко деловање у Хрватској непожељно, закључио је амбасадор В.Ковачевић.