Printer Friendly Version Интервју амбасадора В. Ковачевића белоруском листу “Звезда” @ 26 October 2016 10:03 AM

Амбасадор В. Ковачевић дао је недавно опширан интервју белоруском листу “Звезда”, одговарајући на многобројна питања новинара везана за политичке односе и сарадњу Србије и Белорусије у свим областима, приоритете спољне политике, европске интеграције, стање и перспективе економског развоја земље и др.

Оцењујући економску ситуацију амб. Ковачевић је истакао да је после санкција и бомбардовања деведесетих година и неолибералне приватизације која је иза тога уследила, Влада Р. Србије на челу са премијером А. Вучићем, у циљу подизања економије земље и повећања животног стандарда становништва спровела одлучне економске реформе чије резултате су позитивно оцениле међународне финансијске институције попут Светске Банке и ММФ. Очевидно су добре како, краткорочне, тако и дугорочне, перспективе развоја економије, па се тако очекује раст БДП од 2,5% у текућој години, постепено се смањује вањски дуг, Србија је постала врло привлачна дестинација за стране инвестиције.

У погледу евроинтеграција амбасадор је навео да је пуноправно чланство Србије у ЕУ спољнополитички приоритет, али упоредо са тим Србија жели сачувати и унапредити сарадњу са традиционалним партнерима као што су Русија, Белорусија, Кина. Посебну пажњу посвећује земљама бившег СССР, са већином којих је сачувала традиционално добре и пријатељске односе у политичкој, економској, културној и другим областима. Следећи курс такве политике Србија се није прикључила санкцијама ЕУ против Русије.

Осврћући се на билатералне односе Србије и Белорусије амбасадор је нагласио да се ради о традиционално добрим и пријатељским односима заснованим на заједничкој историји, култури, вери, духовној блискости и да нема ни једне области у којој се такви односи не би могли даље унапређивати. Подстрек очувању и даљем развоју таквих односа дају редовни сусрети председника двеју земаља Т. Николића и А. Лукашенка, те сусрети на високом нивоу министара две земље задужених за ресоре трговине, економије, одбране и др. Белорусија представља за Србију врло озбиљног и перспективног трговинског партнера са повољном инвестиционом климом и очуваним и унапређеним индустријским потенцијалима, који пружа могућност да српске фирме које послују у Белорусији имају приступ на тржиште ЕАЕУ. Заједнички интерес двеју земаља није само повећање робне размене која je у прошлој години по подацима Националног статистичког комитета Р. Белорусије достигла 253,3 милиона долара и забележила раст од 3,4%, већ и успостављање виших облика сарадње кроз оснивање заједничких предузећа. Србија са својим многобројним црквама и манастирима, старим градовима и тврђавама, термалним водама може бити врло интересантна за белоруске туристе, посебно ако се има у виду да је између две земље безвизни режим и да постоји директна авионска линија Минск-Београд и обратно.

Белоруско тржиште је отворено за српске компаније о чему сведочи и присуство српске компаније “Дана Холдингс” која реализује два велика грађевинска пројекта “Минск Мир”, многофункционални комплекс са 3 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора са роком изградње од 10 година и “Мајак Минска” стамбено-пословни комплекс који ће бити завршен до 2017. године.