Printer Friendly Version ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНО ПОСТУПКУ @ 16 June 2016 08:02 AM

Почевши од 08.06.2016. године примењују се одредбе чланова 9,103 и 207. новог Закон о општем управном поступку (Закон осим ових одредби је у примени од 1. јуна 2016. године). Наведене одредбе на нов начин регулишу прибављање документације неопходне за вођење управног поступка.

Суштинска измена у односу на ранија законска решења је да орган који води управни поступак, по службеној дужности, врши увид у податке о чињеницама о којима се води службена евиденција, прибавља их и обрађује. Документе који потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција странка прибавља сама. (члан 9.)

То практично значи да за странке које у Амбасади Р. Србије у Минску поднесу захтев за обављање појединих конзуларних радњи предочавају идентификациони документ (пасош, лична карта) док службену документацију коју издају органи у Р. Србији прибавља, по службеној дужности Амбасада. (Члан 103. став 1.) Ово се односи на конзуларне радње као што су: издавање путног листа, закључивање брака, пријема, утврђивања и отпуста из држављанства, пријаве рођења детета, пријаве брака и слично.

Надлежни орган у земљи има обавезу да по захтеву Амбасаде достави затражену документацију у року од 15 дана ако законом није друкчије предвиђено. (члан 103. став 2.) Странка има законску могућност да код подношења захтева за обављање конзуларне радње изјави да ће документацију прибавити сама. Уколико у том случају документацију не прибави у одређеном року захтев ће се сматрати неуредним а покренути поступак ће се обуставити.

У прилогу су дате релевантне одредбе Закона и образац