Printer Friendly Version КОНЗУЛАРНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ Р. СРБИЈЕ И Р. БЕЛОРУСИЈЕ @ 25 April 2016 01:59 PM

Конзуларне консултације између Р. Србије и Р. Белорусије одржане су 19.04.2016. г. у МИД Р. Белорусије у Минску. Консултације је отворио заменик МИД  Р. Белорусије Е. Шестаков и у уводној речи  истакао традиционално добре односе двеју змаља, позитивну динамику у билатералним сусретима укључујући високи и највиши ниво, продубљивање сарадње у свим областима и међусобну подршку на међународном плану. У конзуларним односима, додао је, као делу укупних билатералних односа нема отвирених проблема, а ове консултације треба да допринесу њиховом развоју, будући да они представљају основу за унапређење сарадње у многим другим областима. Драган Момчиловић, амбасадор, в.д. ПМСП који је предводио делегацију Р. Србије, се сложио са оценом добрих билатералних односа и изразио уверење да ће се узлазни тренд у њиховом развоју, као и међусобна подршка на међународном плану и даље наставити.

У току консултација, које је са белоруске стране предводио амб. Игор Фисенко, начелник Главне конзуларне управе, детаљно су размотрена питања конзуларних односа и сарадње двеју држава. Размењене су информације о активностима конзуларних служби министарстава спољних послова две државе, при чему су посебно  изнети приоритети визне политике две државе. Размотрена је проблематика заштите права и интереса држављана и правних лица једне државе у другој држави, уз изношење појединих случајева затражене заштите, који ће се, како је договорено, узајамном сарадњом органа две државе у ходу решавати. Изнете су позитивне оцене о примени Споразума о међународној правној помоћи и Споразума о привременом запошљавању држављана једне државе у другој држави, уз договор да се у погледу примене Уговора о правној помоћи у директним контактимиа надлежних ресора усагласи тумачење појединих његових одредби (легализација) које би олакшало положај држављана двеју државе у регулисању њихових статусних питања. Размотрена  су питања везана за миграциону кризу у Европи и ризици и претње које она са собом доноси.

Уз обострану оцену о значајном доприносу ових консултација унапређењу конзуларне заштите и сарадње два министарства, договорено је да се да се наредне одрже следеће године у Београду.