Printer Friendly Version ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА @ 14 April 2016 09:09 AM

Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
 

Национална признања се додељују истакнутим представницима дијаспоре из различитих области деловања (награда „Мајка Србија" - за сарадњу и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону; награда „Слободан Јовановић" - за политику, награда „Михајло Пупин" - за информационо-комуникаиионе технологије, награда „Никола Тесла" - за науку и проналазаштво, награда „Доситеј Обрадовић" - за образовање, награда „Вук Карацић" - за српски језик и ћирилично писмо, награда „Милош Црњански" - за књижевност).


Признања ће се додељивати у виду бронзане статуе. и пратеће повеље. Одлуку о додели националног признања доноси министар надлежан за дијаспору, који сваке године образује комисију за разматрање предлога и давања мишљења о додели националног признања.


Предлоге за доделу националних признања могу да поднесу организације дијаспоре и организације Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања ДКП Р. Србије и цркве и верске заједнице.


Текст Јавног позива и Образац пријаве на Јавни позив су. објављени на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Javni_poziv_NP2016..pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Prijava_za_NP2016.pdf