Printer Friendly Version ПОСЕТА ДРЖАВНО-ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ Р. БЕЛОРУСИЈИ @ 6 April 2016 12:36 PM

Државно-привредена делгације Р. Србије на челу са министром привреде Жељком Сертићем посетила је Белорусију од 29-30.03.2016.године, којом приликом су одржани бројни сусрети, разговори и заседања предвиђена врло згуснутим програмом посете.

У оквиру порграма министар привреде Ж. Сертић се сусрео са белорусим премијером Андрејем Кобјаковим и са белоруским министром трговине Владимиром Котловичем, одржано је заседање Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу, заседање Пословног савета за сарадњу ПКС и Индустријско-трговинске коморе Р. Белорусије и Пословни форум у оквиру кога су вођени билатерални разговори привредника из Србије са представницима белоруских компанија.

После сусрета  министра Ж. Сертића са белоруским премијером у изјави за новинаре А. Кобјаков је истакао да Белорусија придаје велики значај развоју односа са Србијом, поздравља развој дијалога на високом и највишем нивоу и учиниће све да се односи две земље подигну на још виши ниво. Белорусија има интерес за дугорочну сарадњу са Србијом, засновану на солидно изграђеној правној основи, пре свега на Споразуму о слободној трговини, који је Белорусија изван граница СНГ, закључила једино са Србијом. Иако је у ближем региону, пре свега међу странама СНГ, дошло до пада међусобне робне размене Белорусија последњих година бележи пораст робне размене са Србијом. Треба тежити   циљу, додао је Кобјаков, да се постигну виши облици економске сарадње и кооперације, као што је оснивање међународних холдинга, заједничка производња аутомобилске и пољопривредне технике, сарадња у пољопривреди и фармацеутској индустрији. А. Кобјаков је искористио прилику да понови позив премијеру Србије А. Вучићу да посети Белорусију у време које му одговара.

Министар привреде Ж. Сертић је изјавио да добре политичке односе две земље не прати и одговарајући ниво економске сарадње која заостаје за расположивим потенцијалима. Како је између две земље успостављен режим слободне трговине, који обезбеђује бесцарински увоз робе, за очекивати је напредак не само у производном сектору, већ и у сфери услуга. У наставку изјаве министар је изразио захвалности белоруској страни на топлом пријему и гостопримству и организацији сусрета на високом нивоу.

На заседању Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу одржаном 30.03.2016.године, под председавањем Ж. Сертића, са српске стране и В. Котловича, са белоруске, размотрен је широки круг питања међусобне сарадње од заједничког интереса, међу којима у областима трговине, инвестиција, индустрије, пољопривреде, заштите животне средине, науке и технологије, туризма, развоја заједничких пројеката, сарадње на регионалном плану итд. Двојица председавајућих МК потписала су Протокол са заседања у коме су конкретизоване области сарадње у наредном периоду.

Заседање Пословног савета за сарадњу ПКС и Индустријско-трговинске коморе Р. Белорусије отворио је заменик МИД и заменик председника белоруског дела МК за трговинско-економску сарадњу Елена Купчина и Ж. Сертић, председник српског дела комисије. У српској привредној делегацији било је преко сто привредника који су водили разговоре са заинтересованим белоруским партнерима, што је за резултат имало закључивање уговора о неколико нових пројеката. Договорена је заједничка производња аутобуса који ће се монтирати у Србији из белоруских компоненти и продавати не само на српском тржишту већ и на тржиштима других европских држава.  Постигнут је споразум са белорским “Мотовелезаводом” за испоруку компоненти за производњу технике уз учешће српских партнера и разматрани планови одговарајућег пројекта за заједничку производњу тролејбуса.

Током посете министар Ж. Сертић је положио камен темељац за изградњу новог објекта под називом “Паја Јовановић”, на градилишту многофункционалног грађевинског пројекта “Мајак Минска”, који као и пројекат Међународног финансијског центра “Минск Мир”, површине 3 милиона квадратних метара, гради компанија са српским капиталом “Дана Холдингс”.