Printer Friendly Version ИНТЕРВУЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЛИСТУ “МИНСКИ КУРИР” @ 27 January 2016 12:43 PM

Амбасадор В. Ковачевић дао је опсежан интервју градском листу “Мински курир”, који је објављен у издању тог листа од 15.01.2016.године. Тема интервјуа, који је заузео једну страницу листа, односила се пре свега, на стање односа и перспективе развоја српско-белоруских билатералних односа. Један део питања новинара односио се на утиске амбасадора о Белорусији и њеном народу, биографске податке, лична интересовања итд.  

Оцењујући билателарне обносе амбасадор је нагласио да већ више од 20 година од успостављања дипломатских односа две државе везују традиционално добри и братски односи. Недавна посета председника Р. Србије Т. Николића Белорусији потврдила је не само пријатељски карактер тих односа, већ је отворила и нове могућности за сарадњу у областима економије, културе, туризма, здравства и др. Подсетио је да у парламентима Србије и Белорусије делују парламентарне групе пријатељства, да је између две земље на снази Споразум слободној трговини и да се одржавају редовни састанци Међудржавне комисије за трговинско-економску сарадњу. Наглашавајући усаглашеност ставова двеју држава по многим међународним питањима амбасадор је изразио захвалност за доследну позицију Белорусије у непризнавању независности тзв. “Косова”,  као и за гласање против његовог чланства у УНЕСКО на 38. сесији Генералне скупштине те престижне међунардне организације.

Одговарајући на питање може ли се констатовати да трговинско-економску сарадњу двеју државе карактерише стабилан динамички раст амбасадор је истакао да у потврду тога говори чињеница да је међусобна робна размена доскора износила 150 милиона долара, а да је већ сада достигла 250 милиона долара. Иако то није мало, два председника зацртала су, као оријентир, висину међусобне робне размене од 500 милиона долара. У свом даљем деловању, додао је амбасадор, уложиће све напоре да се та цифра и оствари, а односи двеју земаља даље  учврсте и развију у свом областима. Велики потенцијал за сарадњу, додао је, леже у областима инвестиционих улагања, пољопривреде, индустрије, грађевинарства, фармакологије, здравствене заштите, а Србија је заинтересована за формирање заједничких предузећа у области производње грађевинске технике и опреме, трактора и комбајна, монтаже и продаје аутобуса на гас.

Одговарајући на питања о пласману српских производа на белоруско тржиште и  српским инвестиционим пројектима у Белорусији амбасадор је набројао неке од  производа који се највише извозе у Белорусију и истакао значај два велика инвестициона пројекта “Мајак Минска” и “Минск Мир” које реализује компанија “Дана  холдингс”.

У вези са питањима о сарадњи главних градова двеју држава амбасадор је подсетио на септембарску посету Синише Малог, градоначелника Београда, Минску и том приликом договорену сарадњу у свим областима и одржавање манифестација “Дани Београда у Минску” и “Дани Минска у Београду”.
     
Описујући туристичку понуду Србије амбасадор је белорускими туристима препоручио најзначајније дестинације зимског туризма, бањско-климатска лечилишта, обилазак многобројних цркава и манастира и других културно-историјских знаменитости Србије. Нагласио је све погодности за масовнију туристичку посету Србији, попут безвизног режима и диретне авионске везе за Београд.

На крају интервјуа амбасадор је подвукао пријатељску атмосферу, љубазност Белоруса, лепоту и уређеност грда Минска.