Printer Friendly Version ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА СРБИЈЕ @ 22 December 2015 09:06 AM

У Амбасади Р. Србије у Минску 3.12. 2015.г одржана је презентација туристичких потенцијала Србије, са нагласком на зимску туристичку понуду и пријем за учеснике-белоруске туристичке организације, представнике белоруских органа и СЈИ. Презентацију је отворио амбасадор Вељко Ковачевић поздравним говором које су пренели сви присутни медији: државна телевизија Белорусија 1, Радио Белорусија, дневни листови “Совјетскаја Белорусија-Народнаја газета”, “Вечерњи Минск” и “Комсомолскаја правда”, државна агенција Белта. Поздравни говор амбасадора су преузели и  објавили и други телевизијски канали, новинске агенције и туристички портали.

Презентацију су водили представници Туристичке организације Србије Павле Ђукић и Олга Стојановић, а своје прилоге о туристичкој понуди Србије приказали су представници белоруских партнерских  туристичких агенција “VLP” и “Вокруг света” из Минска.

Презентацији су присуствовали позвани представници белоруских министарстава и институција: МИД, Министарства спорта и туризма и Белоруске трговинско-индустријске коморе.

У поздравном говору амбасадор В. Ковачевић је нагласио да се између Србије и Белорусије развијају традиционално пријатељски и братски односи о чему сведочи и недавна посета председника Т. Николића Белорусији, каја је потврдила спремност Србије да развија сарадњу са Белорусијом у свим областима. Постоје услови да се међусобна робна размена, која сада износи 250 милиона, у наредном периоду удвостручи. Такође, постоје потенцијали који до сада нису  довољно искоришћени, додао је амбасадор, да се унапреди сарадња у области туризма, у коју сврху је приређена и ова презентација. Унапређењу туристичке размене допринеће боље упознавање наших народа, традиција и култура кроз културне манифестације које се у наредном периоду планирају, попут манифестације “Дани Минска у Београду” и “Дани Београда у Минску”. За развој туристичке сарадње постоје сви услови, с обзиром да је између двеју земаља на снази безвизни режим, добра је саобраћајна повезаност авионским летовима Минск-Београд и обратно, два пута недељно, а од 13. 12. о. г. Белеруска железница ће увести директну железничку везу на релацији Минск-Београд.

Представници туристичке организације Србије су путем Power Point презентације детаљно приказали туристичке потенцијале Београда и нашег најзначајнијег зимског туристичког центра Копаоника. Представници   партнерских  туристичких агенција “VLP” и “Вокруг света” из Минска су презентовали свој видео материјал везан за туристичке посете Београду и Копаонику, српским бањама, етно-селу “Кустендорф” и важнијим културно-историјским споменицима. Навели су да њиховe агенцијe организују петодневне туристичке посете Београду по цени од 545 евра и седмодневне туре за Копаоник по цени од 1000 евра.

У оквиру ове врло посећене и успешне манифестације, којој су присуствовали представници 11 белоруских туристичких организација,  презентовано је неколико најпознатијих врста српских вина и ракија и деликатесних производа бренда “Златиборац”.