Printer Friendly Version ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ Т. НИКОЛИЋА Р. БЕЛОРСУСИЈИ @ 22 December 2015 07:49 AM

Педседник Р. Србије Т. Николић боравио је  у званичној посети Р. Белорусији  од 18-20.11.о.г.

Према врло садржајном програму у току посете одржани су преговори два председника у ужем и ширем саставу и потписана заједничка изјава. Председник  Т. Николић је посетио Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата и културно-историјски споменик под заштитом УНЕСКА “Мирскиј замак”. Такође је посетио Мински тракторски завод и положио камен темељац на градилишту “Минск-Мир” У протоколарном делу посете председник Т. Николић је посадио дрво мира и са делегацијом положио венац и цвеће на споменик Победнику на Тргу победе.

По завршетку преговора у ужем и ширем саставу два председника су дала изјаве за новинаре које су објавили државна телевизија Белорусија 1 и сви други телевизијски канали, агенција Белта, као и сви дигитални и штампани медији.

У својој изјави председник Т. Николић је изразио захвалност Белорусији на пружању подршке Србији у садашњем тренутку када се она суочава са бројним проблемима. Нагласио је блискост и пријатељство две земље и два народа и своје лично пријатељство са председником  А. Лукашенком уз констатацију да би такве добре и пријатељске односе требало да прати економска сарадња на много вишем нивоу од постојећег. Оценио је да је ова посета учврстила сарадњу Србије и Белорусије у свим областима, нарочито у економској, и потврдила лично пријатељство са председником А. Лукашенком. У вези са санкцијама ЕУ према Белорусији изразио је чврсто уверење да ће оне бити укинуте, те да представљају знак неконтролисане снаге и остављају љагу на оној страни која их уводи а не  оној према којој су уведене.

Председник А. Лукашенко је изјавио да је у преговорима са председником Т. Николићем заједнички констатовано да између Белорусије и Србије нема принципијелних разлика у билатералним односима, нити на међународном плану, да се дијалог на високом и највишем нивоу редовно одвија, о чему сведочи и чињеница да је рачунајући од 2013. године ово трећи председнички сусрет. Белорусија подржава и увек је подржавала Србију, у свим питањима, укључујући подршку у председавању Србије ОЕБС, као и у питањима везаним  за Косово и Метохију. Белорусија, подржава територијалну целовитост Србије и  напоре српског руководства усмерене на нормализацију стања на Косову и Метохији ради обезбеђења мирног живота и развоја у том региону. У преговорима са председником Т. Николићем,  као и у преговорима делегација у ширем саставу, додао је председник А. Лукашенко, постигнута је сагласност да је међусобну робну размену, са садашњих 250 милиона долара потребно у наредним годинама подићи на ниво од 500 милиона долара, како је то у ранијим председничким сусретима зацртано. Такође је наглашена потреба остваривања виших облика сарадње, организовање заједничке производње и пласмана производа на трећа тржишта, уз коришћење позиције које Србија има према ЕУ, а Белорусија према ЕАЕУ. Позвао је српске привреднике и инвеститоре да дођу у Белорусију и започну привредне активности за које су заинтересовани, истичући да Белорусија има нарочити интерес за развој сарадње у областима енергетике, машиноградње, грађевинарства, транспортне инфраструктуре, производње хране, дрвне индустрије, као и у областима туризма, науке и образовања.

Белoруски медији  су, пратећи и  опширно извештавајући о сваком делу програма, оценили да је посета председника Т. Николоћа Белорусији била врло садржајна и плодотворна.