Printer Friendly Version СУСРЕТ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ ВЕЉКА КОВАЧЕВИЋА СА РУКОВОДСТВОМ НАЦИОНАЛНОГ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРИЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ДОПРИНОСА СРБИЈЕ ПОБЕДИ САВЕЗНИКА. @ 11 November 2015 09:02 AM

10. новембра 2015. године Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији посетио је Национални историјски музеј у граду Минску и разговарао је с директором музеја Рижковим Олегом Гарјевичем и његовим замеником Хромојем Александром Василјевичем. Састанак господина Амбасадора с руководством музеја је био посвећен Дану премирја у Првом светском рату, који се слави 11. новембра, очувању сећања на ове страшне догађаје, разматрању учешћа две државе у овом крвавом рату, њиховог доприноса у развоју бојних дејстава и коначној савезничкој победи, губитака у тим догађајима. Била су размотрена питања потенционалне сарадње између музеја Србије и Белорусије и могућности организације заједничких пројеката.

У току разговора директор музеја господин Рижков и његов заменик господин Хромој су причали о великим пројектима-изложбама музеја, посвећених Првом светском рату и о успеху, који те изложбе стичу, путујући широм света и дајући могућност становницима земаља Балтика, Пољске, Чешке, Аустрије, Белгије и многох других земаља да се упознају са експозицијом која има преко 200 предмета из доба Првог светског рата. У датом тренутку и све до маја 2016. године ће се једна од таквих међународних изложби налазити у Србији. Причали су о плановима музеја везаним за сарадњу са Берлинским музејем историје 2018. године. У то време се планира велики пројекат, посвећен годишњици завршетка Првог светског рата. На састанку се такође говорило о томе шта представља Национални историјски музеј и који још државни и приватни музеји Републике Белорусије чувају сећање на трагичне догађаје тог периода на белоруској територији.

Са своје стране Амбасадор Вељко Ковачевић је информисао своје саговорнике о кључним чињеницама учешћа Србије и Срба у овом великом рату, о доприносу Србије у савезничкој победи, а такође је поклонио руководству Музеја књигу Мире Радојевић и Љубодрага Димића „Србија у Великом рату 1914-1918 г“ и значке „100-годишњица почетка Првог светског рата“ и „Наталијина Рамонда“. Такође је уверио своје саговорнике да између Белорусије и Србије постоје традиционално добри, братски и пријатељски односи и Србија је отворена за сарадњу у свим областима, укључујући сферу сарадње музеја две земље.