Printer Friendly Version ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЛИСТУ “КОМСОМОЛСКАЈА ПРАВДА” @ 26 October 2015 01:17 PM

Амбасадор В. Ковачевић је дао интервју дневном листу “Комсомолскаја правда”, објављен 09.10.2015.године, у оквиру серије интервјуа  тог листа под називом “Земља одредишта”.   

Следећи концепцију интервјуа је  да се са амбасадорима  страних земаља у Белорусији разговара о томе шта у њиховој земљи мисле о Белорусији и Белорусима, односно како Белоруси виде друге земље и њихове грађане амб. Ковачевић је упоредио менталитет Срба и Белоруса, те у кратким цртама представио српске обичаје, традицију и културу и историјске и природне знаменитости.

Нагласио је да су Срби и Белоруси два традиционално пријатељска, блиска и братска народа тако да се  у овдашњој средини слободно осећа, као да је у својој земљи. Сродност двају народа огледа се и у сличности менталитета, иако се неким нијансама могу приметити и разлике. Код Белоруса плени њихова вредноћа, стрпљивост, мирноћа, разборитост, организованост и зато Срби после посете Белорусији остану изненађени и задивљени лепотом земље и градова и добротом и љубазношћу људи. Срби су са своје стране добар, мирољубив и гостопримљив народ, са јаким осећајем за своју домовину, породицу, своје обичаје, традицију и културу. Истакао је склоност Срба према спорту, навијању за омиљене спортисте и клубове и достигнуте успехе у многим гранама спорта завршавајући са светским прваком у тенису Новаком Ђоковићем.

На питање о одликама српске кухиње амбасадор је одговорио да је познато да се у српским домовима, али и у многобројним ресторанима, хотелима, пекарама и другим угоститељским објектима припремају изузетно богата, разноврсна и укусна јела и набројао нека од њих.

Представљајући туристичке потенцијале Србије, поводом питања новинара шта би у Србији требало посетити амбасадор је набројао најзначајније дестинације зимског и бањског туризма, највеће градове,  верске, историјске и културне знаменитости, као и неке производе и сувенире које би из Србије требало понети.