Printer Friendly Version ИНТЕРВУЈУ АМБАСАДОРА В. КОВАЧЕВИЋА ЧАСОПИСУ “ДИПЛОМАТ” @ 26 October 2015 01:11 PM

Амбасадор В. Ковачевић је дао опсежан интервју часопису “Дипломат”, објављен у броју 6-7.2015, под насловом “Србија-најбољи пријатељ Белорусије у Европи”.

У уводу интервјуа амб. В. Ковачевић је нагласио да су односи Србије и Белорусије традиционално добри и пријатељски, те да се пријатељство двеју држава и народа током времена учвршћује, а сарадња у свим областима успешно развија. Нову страницу у односима двеју држава отворили су сусрети два председника, посета председника Србије Т. Николића Белорусији у марту 2013. г. и посети председника Белорусије А. Лукашенка Србији у јуну 2014. г. када је потписано шест међународних споразума. Између две земље на снази је 41 међународни споразум, а по многим међународним питањима постигнут је висок степен усаглашености, узајамног разумевања и уважавања. Србија је посебно захвална Белорусији на доследном ставу о непризнавању самопроглашене тзв. “Републике Косово”.

У погледу перспектива развоја сарадње у економској и другим областима, на што се односило једно од питања новинара, амбасадор је подсетио на оцену председника А. Лукашенка приликом  посете Србији да Белорусија сматра Србију својим највећим пријатељем у Европи, потврда чега је и даљи успешан развој односа како у економској, тако и у областима културе, одбране, индустрије, здравства, туризма и др.

У наставку је амбасадор истакао интерес Србије за кооперацију у производњи грађевинских машина и опреме, комбајна, аутобуса на гас, аутомобила, намештаја, те за развој сарадње у области енергетике, фармакологије, транспорта, туризма и инвестиција.

Што се тиче развоја сарадње у области културе и образовања амбасадор је подсетио на повезаност историје, вере, традиције и културе два народа и истакао сарадњу у размени студената, изучавања српског језика у Белорусији, размени лектора, преводилачкој делатности. Поменуо је заслуге професора И. А. Чароте у области развоја сарадње у образовању, изучавању српског језика у Белорусији, преводилачкој делатности, због чега је  одликован од стране  председника Т. Николића сребреном медаљом. Од културних манифестација у 2015 години поменуо је успешан концерт духовне, српске, византијске и белоруске музике Дивне Љубојевић у Минску и представу Иване Жигон “Бели ждралови” посвећену 70-годишњици победе у Другом светском рату. На интересовање новинара амбасадор је дао приказ менталитета и интересовања Срба  и српске омладине, те описао српске обичаје и културу. Везано за  сарадњу у области туризма, истакао је привлачност посета Београду и другим већим градовима, могућности зимског и бањског туризма, посете музејима и другим културно-историјским институцијама и великом броју цркава и манастира. Овај интервју, одштампан на  6 страна, богато је илустрован  фотографијама које приказују панораму Београда,  српске цркве и манастире и природне лепоте Србије.