Printer Friendly Version ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРАТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА Р. СРБИЈЕ И МИНИСТАРАТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. БЕЛОРУСИЈЕ, Минск, 22.09.2015.г @ 26 October 2015 10:45 AM

У Минску су 22.09.2015. године одржане политичке консултацеије између делегација Р. Србије коју је предводио в.д. помоћник министра за билатералу Горан Алексић и делегације Р. Белорусије коју је предводила заменица министра спољних послова Елена Купчина.


У разговорима се две стране констатовано да су односи Србије и Белорусије традиционално добри и пријатељски и да се међусобна сарадња развија у добром правцу у политичкој, економској и свим другим областима. Саговорници су се сагласили да је неопходно учинити додатне напоре за даље учвршћивање сарадње, нарочито у економској области до нивоа међусобне робне размене од 500 000 000 долара како су то у својим сусретима зацртали председници двеју земаља.

Оцењено је да се последњих година одвија интезиван политички дијалог на високом и највишем нивоу који ће се наставити у наредном периоду планираним министарским посетама. Од великог значаја за учвршћивање односа две земље је даљи развој парламентарне сарадње започета посетом председнице НС Р. Србије Маје Гојковић Белорусији у јуну месецу о.г. и потписивањем Меморандума о сарадњи два парламента. Очекивана узвратна посета М. Мјасниковича, председника Савета Републике и Владимира Андрејченко, председника Представничког дома Србији биће нови подстицај сарадњи парламента двеју земаља.

Током сусрета размотрена је уговорна-правна основа билатералне сарадње уз констатацију  да је између две земље на снази 41 споразум, али да је и даље треба развијати. Дат је осврт на споразуме из појединих области о којима је започет поступак преговарања и усаглашавања и чије се потписивање очекује у наредном периоду.

Размотрена су и питања везана за председавање  Србије ОЕБС  и размењени ставови о кључним проблемима српског председавања, у том светлу и у односу на украјинску кризу.