Printer Friendly Version СИНИША МАЛИ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА, ПОСЕТИО МИНСК, 07-09.09.2015.г @ 23 October 2015 10:54 AM

Градоначелник Београда Синиша Мали, на позив мера града Минска Андреја Шорца, боравио је у посети Минску од 07-09. 09. о.г. Током посете сусрео се са белоруским министром трговине и копреседником белоруског дела српско-белоруске Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу Валентином Чекановим.

 

У разговору са В. Чекановим С. Мали је нагласио да је ова посета наставак сарадње започете потписивањем Споразума о трговинско-економској, научно-техничкој и културној сарадњи између Београда и Минска потписаног у 2014. години приликом посете председника А. Лукашенка Србији. Пријатељске односе две државе и два града потребно је ојачати, али је важно унапредити робну размену која је последњих година у сталном успону. Приоритети града Београда су велики инфраструктурни пројекти, реконструкција комуналног система и модернизација градског саобраћаја, што представља шансу за учешће белоруских предузећа у тим великим пројектима кроз форму јавно-приватног партнерства.У модернизацији градског саобраћаја Београд је заинтересован за куповину аутобуса и тролејбуса од познатих белоруских произвођача, а белоруске фирме би могле узети учешће и у пројекту замене лифтова кроз јавно-приватно партнерство. Предложио је размену посета привредних комора два града и позвао белоруске инвеститоре да учествују на “Београдском инвестиционом форуму” који ће се одржати у другој половини септембра.

В. Чеканов је изразио задовољство што је реализована ова већ више година очекивана посета и нагласио да се кроз дијалог на овом нивоу и кроз сусрете привредника најбоље могу реализовати конкретни пројекти. Истакао је заинтересованост великих белоруских предузећа “Могилевлифтмаш”, “МАЗ”, “Белкоммунмаш” за учешће у београдским инфраструктурним и комуналним пројектима, те позвао српске привреднике да узму учешће на белоруским међународним специјализованим сајмовима.

У сусрету са мером Минска  А. Шорцем размотрене су перспективе сарадње два града у свим областима и најављене манифестације “Дани Београда у Минску” и “Дани Минска у Београду”. У пратњи свог домаћина С. Мали је посетио холдинг  “Белкоммунмаш” и  предузеће “МАЗ”, сусрео се са руководством тих великих предузећа и упознао са њиховим производним програмом.

Током посете С. Мали је посетио градилиште многофункционалног комплекса “Светионик Минска”, који грaди српска компанија “Дана холдинг” где je положио камен темељац за почетак четврте фазе изградње овог комлекса укупне површине од једног милиона квадратних метара.