Printer Friendly Version ПОСЕТA ПП ВЛАДЕ И МСП И ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ ОЕБС ИВИЦЕ ДАЧИЋА БЕЛОРУСИЈИ И УЧЕШЋУ У РАДУ ТКГ ЗА УКРАЈИНУ, 21.07.2015. ГОДИНЕ @ 11 August 2015 08:54 AM

Ивица Дачић ПП Владе и МСП и председавајућИ ОЕБС посетио је 21.07. о.г. Р. Белорусију, којом приликом је био примљен код председника Александра Лукашенка, сусрео се са Белоруским МИД Владимиром Макејем и  учествовао  раду ТКГ за Украјину.

У разговору са А. Лукашенком оцењен је допринос Белорусије одвијању преговарачког процеса у решавању украјинске кризе, размотрена улога ОЕБС у јачању сарадње и безбедности у Европи и у решавању украјинске кризе, а дата је и оцена стања и перспективе развоја билатералних односа двеју земље.

ПП Владе и МСП и председавајући ОЕБС И. Дачић истакао је велики допринос Белорусије политичком дијалогу у решавању украјинске кризе, као државе у којој су постигнути Мински договори, и у којој се континуирано одвијају сусрети ТКГ и подгрупа за поједина питања у њеном саставу. Нагласио је да Србија као председавајући ОЕБС улаже максималне напоре да се украјинска криза реши политичким дијалогом, као и други замрзнути конфликти у Европи. Билатералне односе две пријатељске земље оценио је добрим и навео да Р. Србија активно делује на њиховом развоју и учвршћивању  у свим сферама. Најавио је посету председника Србије Томислава Николића Белорусији.

Председник А. Лукашенко је у  погледу улоге ОЕБС у решавању украјинске кризе нагласио да са овлашћењима којима располаже, та организација није у стању ефективно решавати кризна жаришта попут украјинског. Стога је неопходно ојачати улогу и овлашћења ОЕБС, и пружити му подршку са нивоа председника држава учесница, а уколико Србија буде деловала у том правцу имаће подршку Белорусије. ОЕБС, УН и друге међународне организације неопходно је што пре реформисати како њихова улога на међународној сцени не би била маргинализована.

У сусрету са Б. Макејем размотрено је деловање ОЕБС у областима његовог задужења и свестрано размотрени билатерални односи двеју земаља. Поновљена је оцена о великом доприносу Белорусије одвијању политичког дијалога о украјинској кризи, а са стране саговорника одато је  признање за напоре које Србија у својству председавајућег ОЕБС улаже на решавању украјинског конфликта политичким дијалогом.

ПП Владе и МСП и председавајући ОЕБС И. Дачић је по завршетку сусрета ТКГ истакао да је његово учешће у раду текућег састанка знак подршке и настојања Србије коа председавајућег ОЕБС да се украјинска криза што пре реши мирним путем. Изразио је задовољство због постигнутог договора о уклањању са линија раздвајања тешког наоружања и позвао све стране да до јесени реше сва спорна питања, када као кључну тачку у спровођењу Минских договора треба одржати локалне изборе, уз претходну сагласност свих страна, и уз учешће посматрачких мисија ОЕБС.