Printer Friendly Version ПОСЕТА ПР НС Р. СРБИЈЕ МАЈЕ ГОЈКОВИЋ Р. БЕЛОРУСИЈИ @ 3 July 2015 12:06 PM

ПР НС Р. Србије М. Гојковић, на позив председника Савета Републике Михаила Мјасниковича и председника Дома представника Народне скупштине Р. Белорусије Владимира Андрејченко, боравила је у првој званичној посети Р. Белорусији од 08.-10. 06. о.г.

Поред разговора са М. Мјасниковичем и В. Андрејченком М. Гојковић је примио председник Р. Белорусије А. Лукашенко.

У разговору са А. Лукашенком ПР НС РС М. Гојковић је нагласила да су односи двеју земаља традиционално добри и пријатељски. Председник А. Лукашенко  оценивши посету као врло значајну за даљи развој добрих и пријатељских односа двеју земаља, истакао је да она представља корак ближе посети председника Р. Србије Томислава Николића Р. Белорусији током ове године.  Политички дијалог се редовно одвија, додао је А. Лукашенко, а међусобна робна размена се последњих година увећала скоро пет пута, али  још увек постоје неискоришћени потенцијали за продубљивање сарадње, нарочито у области економије.

Током сусрета са М. Мјасниковичем и В. Андрејченком размотрена су актуелна питања билатералне сарадње у свим областима, као и међусобно пружање подршке на међународном плану. Заједнички је констатовано да ће будућа сарадња парламената двеју земаља, с обзиром на њихову надлежност за утврђивање уговорно-правне основе узајамних односа и учешће у парламентарним скупштинама међународних организација допринети даљем развијању билатералне сарадње у областима од заједничког интереса и координираном наступу на међународној сцени. 

Tоком посете потписан је Меморандум о сарадњи парламената две државе којим су предвиђени основни елементи сарадње и договорено да председници група пријатељства два парламента сачине, а парламенти усагласе, акциони план са конкретним облицима сарадње парламената и њихових радних тела.

ПР НС РС М. Гојковић упутила је отворени позив М. Мјасниковичу и В. Андрејченку да посете Р. Србију, што су они са задовољством прихватили, оценивши да би до узвратне посете могло доћи већ током ове године.