Printer Friendly Version ПРОЈЕКАТ ПОЛИТИКИН ДОДАТАК „СРБИ У СВЕТУ“ – ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ @ 11 March 2015 11:56 AM

Желимо да обавестимо све припаднике српске дијаспоре у Белорусији да је угледни српски лист „Политика“ покренуо иницијативу за издавање посебног месечног додатка (у штампаном облику и PDF-формату) под називом „Срби у свету“.

Циљ овог пројекта је чвршће повезивање наших држављана у свету са матицом, промовисање српског језика, културе и традиције. Исто тако и информисање јавности у Србији о активностима наших држављана у свету и представљања њихових успеха у областима науке, културе, уметности, предузетништва, спорта и др. Чвршће повезивање дијаспоре са матицом и међусобно информисање био би јак подстицај повратничком предузетништву и инвестирању дијаспоре у Србију.

Заинтересовани припадници дијаспоре би по концепцији издавања додатка могли предлагати теме и слати текстове о најзначајнијим догађајима, везаним за нашу дијаспору.

Позивамо припаднике српске дијаспоре у Белорусији да обавесте Амбасаду о заинтересованости за учешће у овом пројекту писмено или електронским путем.

 Нацрт пројекта – Политикин додатак: „Срби у свету“

Радни назив пројекта Политикин додатак: „Срби у свету“
Додатак посвећен нашим људима у дијаспори и региону.
Опис и садржај пројекта Политикин додатак: „Срби у свету“ замишљен је као посебан периодични, месечни додатак листа „Политика“, који би представљао активности наших сународника ван граница земље.
Динамика објављивања Једном месечно.
Број страна Додатак би се објављивао на две стране, „Политикиног“ А3 формата.
Форма објављивања Поред штампаног издања, додатак би био доступан и у ПДФ формату. Задржао би исту динамику објављивања (једном месечно) али би као новину у ПДФ формату увео двојезичност (српски и енглески језик).
Повод за покретање пројекта Имајући у виду чињеницу да више од пет милиона Срба живи широм света и да је евидентирано 1.100 српских удружења ван земље, од националног и јавног интереса је чвршће повезивање наших држављана у свету са својом матицом. Посредством Политикиног додатка: „Срби у свету“ код њих ће се промовисти српски језик, култура и традиција. Такође, наши сународници били би у прилици да и сами предлажу теме али и шаљу текстове о најзначајнијим и најважнијим догађајима у вези са нашим људима у иностранству, да пишу о њиховим успесима на свим меридијанима. На тај начин они би били део „Политикине“ дописне мреже из целог света која би учествовала у информисању читалаца у земљи и у свету на страницама овог посебног додатка на добровољној и непрофесионалној основи.
Зашто „Политика“? Објављивање таквог додатка у складу је са традицијом уређивачке политике куће која траје 111. година, а током које јелист „Политика“ брижљиво неговала односе са својим читаоцима у расејању, иизвештавао о њиховим достигнућима и профилисао се као медиј отворен за двосмерну комуникацију.
Циљеви пројекта Циљеви пројекта Политикиног додатка: „Срби у свету“ су:
- Размена информација и контаката између Срба у иностранству са домовином,
- Приказивање у Србији свих активности нашег живља ван граница земље
- Оснаживање културне сарадње, очување наше културе, традиције и језика,
- Подстицање повратничког предузетништва,
- Представљање наших успешних појединаца (инжињера, студената на престижним универзитетима, уметника, ктитора, предузетника...),
- Додатни подстицај за инвестирање у Србију.
Оригиналност приступа Ово је иновативан и јединствен приступ медијског представљања наше популације која живи и ради у иностранству, као и добра платформа за унапређивање дипломатско-конзуларних активности наше земље са дијаспором.
Потребни ресурси Лист „Политика“ обезбедиће:
- Новинара, који ће ступити у контакт са саговорником, написати текст и припремити га за објављивање,
- Уредника, који ће редиговати текст, опремити га и спремити за објављивање,
- Графичког дизајнера, графичког уредника и уредника фотографије, који ће одобрити припремљен ликовно-графички и текстуални материјал и преломити га,
- Систем дистрибуције у земљи и свету,
- Посебну адресу за електронску пошту, на коју могу да се достављају информације, предлози и текстови наших сународника широм света,
- Посебан улаз на сајту Politika On-line за приступ адреси за електронску пошту на коју могу да се достављају информације, предлози и текстови наших сународника из света и региона.

Министарство иностраних послова Републике Србије требало би да:
- Посредством дипломатско-конзуларних представништава информише појединце, удружења и клубове дијаспоре о покретању додатка и начина за достављање информација, као и о могућности да се објављивање и праћење садржаја тог додатка може вршити и биће доступно путем претплате на ПДФ издање.
- Достави „ПОЛИТИЦИ новине и магазини“ листу заинтересованих удружења и појединаца по препоруци дипломатско-конзуларних представништава са којима би „Политика“ потом сама развијала „дописничку мрежу“ за пријем материјала за објаву у додатку.
Напомена Реч је о пилот пројекту за 2015. годину, а уколико се евалуацијом покаже раст интересовања, могуће је повећати периодику објављивања.