Printer Friendly Version Друго заседање српско-белоруске Радне групе за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, Минск 12.02.2015. г. @ 27 February 2015 10:57 AM

У Минску је 12.2.2015. године одржано друго заседање заједничке Радне групе за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије на челу са М. Давидовић, помоћником министра пољопвриде и заштите животне средине и  Г. Владимировичем, замеником министра у Министарству пољопривреде и хране Р. Белорусије, уз учешће прдставника белоруских предузећа и установа из области пољопривреде.

 

На заседању су размотрена сва питања везана за актуелно стање и планови и мере које у наредном периоду треба предузети ради унапређења сарадње у области пољопривреде и прехрамбене индустрије и повећања обима робне размене.

Подвучен је заједнички, раније исказан интерес, за реализацију сарадње у области науке и образовања разменом научника и студената и кроз сарадњу пољопривредних фалултета и института.

Размотрени су и конкретни пројекти сарадње као што је већ започети дугогодишњи пројекат узгоја у Р. Србији, за белоруске потребе, семена крмног биља, ради постизања што бољих приноса и сарадња предузећа пекарске индустрије две земље.

Договорена је непосредна сарадња између служби два министарства, посебно ветеринарске и фитосанитарне. У том контексту размотрена је процеудра издавања одобрења за коришћење објеката за производњу производа животињског порекла намењених међусобном увозу-извозу две земље

Представници два министарства потписали Протокол са заседања.

Пре одржавања заседања српска делегација је посетила државно предузеће “Научно практични центар Националне академије наука Белорусије за пољопривреду” где је приређена презентација развоја и деловања Центра и обишла банку биљних гена и лабораторију за испитивање семена у његовом саставу.