Printer Friendly Version Интервју амбасадора В. Ковачевића листу “Минская правда” и конкурс за читаоце “Шта ви знате о Србији” @ 27 February 2015 10:46 AM

Амбасадор В. Ковачевић дао је интервју листу “Минская правда”, који је објављен 22.01.2015. године.

У уводу интервјуа амбасадор Ковачевић је нагласио да се српско-белоруски односи динамично развијају о чему сведоче и посета председника Србије Т. Николића пријатељској Белорусији 2013. г. као и посета председника А. Лукашенка Србији 2014. године, током којих су два председника нагласила пријатељске, братске односе два народа. Потврда тога је и значајна помоћ коју је Белорусија после мајских поплава 2014. године пружила српском народу и посета председника Лукашенка Србији иза тога.

Говорећи о развоју белоруско-српске сарадње у савременом тренутку амбасадор је подвукао да између две земље постоји широка сфера интереса и основа за сарадњу у многим областима. Као приоритет истакао је да би у наредном периоду робна размена требала достићи 500 000 000 долара која се не би заснивала само на увозу-извозу, већ пре свега, на оснивању и потенцијалима заједничких српско-белоруских предузећа у областима за које постоји заједнички интерес. При томе је нагласио интерес и могућности српске стране за већи извоз грађевинског материјала, акумулатора, металних конструкција, воћа и поврћа, а са белоруске стране заједничку производњу односно извоз белоруских трактора, аутобуса и нафтних производа.

У даљем тексту интервјуа амбасадор је говорио о сличности менталитета два православна народа, о српским обичајима у обележавању верских празника (Божића, Нове године по Старом календару, крсне славе заштићене као нематеријалне колтурне баштине од стране УНЕСКА и др.).

На крају амбасадор В. Ковачевић је нагласио да туризам као важна грана економије пружа велике могућности за сарадњу две земље и детаљно предочио туристичке потенцијале Србије, истакавши привлачност посета Београду и другим већим градовима, могућности зимског и бањског туризма, посете музејима и другим културно-историјским институцијама и великом броју цркава и манастира.

У тексту инервјуа објављено је да редакција листа у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Белорусији спроводи конкурс за читаоце “Шта ви знате о Србији”, (уз награду за победника) који садржи седам питања везаних за значајне личности и догађаје српске историје и културе, веру и традицију српског народа. Целовит текст интервјуа.....