Printer Friendly Version VII ЗАСЕДАЊЕ МЕЂУВЛАДИНЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРГОВИНСКО-ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ И VI ЗАСЕДАЊЕ СРПСКО-БЕЛОРУСКОГ ПОСЛОВНОГ САВЕТА У МИНСКУ, 24-25 СЕПТЕМБРА 2013. @ 30 September 2013 11:36 AM

У Минску  је  24-25 септембра 2013 године одржано VII  заседање Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу. Делегације су предводили Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе Р. Србије и председник српског дела МК и Валентин Чеканов, министар трговине Р.Белорусије и председник белоруског дела МК. На заседању, које је протекло у конструктивној и пријатељској атмосфери,  размотрена су актуелна питања  трговинско-економске сарадње између две земље и основни правци њеног даљег унапређења.

Два министра су на крају  потписали заједнички Протокол са заседања и План активности за унапређење сарадње. Српску делегацију је примио  вицепремијер РБ П. Прокопович, а министар грађевинарства и урбанизма В. Илић и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде М. Давидовић имали су одвојене сусрете са својим белоруским колегама.

Позитивно је оцењено интензивирање трговинско-економске сарадње у 2012 и за 7 месеци 2013 године, али и  да постоје значајне неискоришћење могућности за њено  даље ширење и достизање, у ближој перспективи,  обима робне размене од 500 милиона, што су као задатак и циљ одредили председници РС Т. Николић и РБ А. Лукашенко током  сусрета и разговора у Минску средином марта 2013 године.

Као приоритетне  и перспективне области сарадње означене су индустрија, енергетика, саобраћај, грађевинарство пољопривреда и прехрамбена индустрија, петрохемија,  туризам, здравство, заштита животне средине и др. Оцењено је да је за ширење сарадње неопходна диверзификација структуре робне размене,  развој нових облика и праваца сарадње и   подржани су  стратешки пројекти и  активности  на оснивању заједничких предузећа, учешћа у приватизацијама и сл.

У организацији привредних комора две земље одржано је и VI заседање Пословног савета на којем су учествовали привредници из 21 српска и 55 белоруских предузећа из различитих привредних грана. Као резултат постигнуто  је неколико договора о испорукама роба и отварању заједничких предузећа, а председници комора Ж. Сертић и М. Мјатликов потписали су заједнички протокол са заседања.