Printer Friendly Version XV МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС СЛАВИСТА – МИНСК, 20-26 08. 2013. @ 28 August 2013 09:36 AM

У Минску је од 20-26 августа 2013 године одржан 15 међународни конгрес слависта на којем је учествовало више од 600 научника из 35 земаља света, укључив и око 35 из Р. Србије на челу са проф. др Слободаном Марковићем, чланом Међународног комитета слависта.

На Лингвистичком универзитету, где се одвијао рад разних секција, специјалних комисија и  округлих столова отворена је изложба славистичке литературе издане у последњих пет година у разним земљама света, укључив и Р. Србији, која по традицији остаје домаћинима конгреса.

Такође, у истој сали, проф. И. Чарота са катедре славистике Белоруског државног универзитета (БГУ) и проф. В. Матовић, директор Института за српску књижевност у Београду отворили су изложбу „Српско писмо и језик кроз историју“ која представља сталну поставку Музеја језика и писма у Тршићу, а коју доставио Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице.

На поменутом универзитету одржана је и промоција Целокупних дела Десанке Максимовић (10 томова), а о том подухвату,  лику и делу Д. Максимовић говорили су проф. др С. Марковић, председник „Фонда Д. Максимовић“ и проф. др Александра Вранеш, која имала кључну улогу у том подухвату. По жељи приређивача, амбасадор др С. Јевтић је задужен да, погодном приликом, овај зборник од 10 томова стваралаштва Д. Максимовић уручи  Националној библиотеци  Белорусије.

Амбасадор др С. Јевтић за све наше учеснике приредио је у Амбасади,  пригодан коктел којем је присуствовало и десетак белоруских слависта на челу са академиком Александром Лукашанцем, председником међународног и белоруског комитета слависта.

На  заседању Међународног комитета слависта 26. о.м. једногласно је одлучено  да домаћин следећег, 16-тог Конгреса слависта 2018 године, буде Р. Србија, што је Конгрес акламацијом  потврдио на свом завршном заседању.