Printer Friendly Version ПОСЕТА МИНИСТРА ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, РУДАРСТВА И ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА ПРОФ. ДР МИЛАНА БАЧЕВИЋА БЕЛОРУСИЈИ @ 23 July 2013 11:15 AM

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић боравио је у Минску од 16. до 18. јула ове године. У делегацији са министром Бачевићем били су Томислав Шубарановић, државни секретар у Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања, Драгомир Карић, народни посланик, Благоје Спасовски, генерални директор РТБ Бор, Видоје Адамовић, управник копова Велики Кривељ и Церово, а делегацији се у Минску прикључио и др Стојан Јевтић, амбасадор Р. Србије у Р. Белорусији.

Министар Бачевић се састао са својим ресорним колегом, министром природних ресурса и заштите животне средине Белорусије Цалко Владимиром. Током разговора размотрене су могућности сарадње у области геолошких истраживања, која ће бити прецизирана Протоколом о намерама, док би конкретни облици сарадње били дефинисани међудржавним споразумом, који би био потписан приликом неке од посета високих званичника.

Министар Бачевић је са члановима делегације, у пратњи представника Министарства индустрије и Трговинско индустријске коморе Белорусије посетио белоруског гиганта у производњи грађевинских машина "Амкадор". Том приликом су размотрене могућности оснивања заједничких компанија са српским фирмама "Прва петолетка" из Трстеника и "14 октобар" из Крушевца и оцењено је да постоје велике шансе за инвестирање у заједничку производњу и наступ на трећим тржиштима. Након тога су представници РТБ Бор разговарали о набаци машина и договорено је да се разговори наставе у Бору, где би се усагласили сви детаљи.

Приликом сусрета министра Бачевића са министром трговине Р. Белорусије Валентином Чекановим, посебно је било речи о кредитирању  набавке опреме и машина, као и о интензивирању сарадње и увећању нивоа спољно-трговинске размене Србије и Белорусије.

Министра Бачевића и чланове наше делегације, примио је први заменик премијера Белорусије Владимир Семашко. Приликом разговора било је речи о већ договореним пројектима и динамици њиховог остваривања. Такође је било речи о новим пројектима као што су фабрика вагона у Краљеву, "Магнохром" у Краљеву и "14 октобар" из Крушевца.

Министар Бачевић је посeтио и производне погоне БЕЛАЗ-а у Жодину, где је обишао  изложбу производног програма и разговарао са менаџментом компаније о могућностима успостављања сарадње. Представници РТБ Бор, који већ има 35 машина БЕЛАЗ-а, су разговарали о набавци нових, организовању сервисне службе и консигнацији делова. Разговори ће се наставити у Бору.